Søk
Close this search box.
Søk

Bærekraftig te

Vi snakker mye om bærekraftig te. Med bærekraftig te tenker vi både på lokalmiljøet, klimaet og de som jobber med å produsere teen. Det er nettopp derfor vi handler så direkte som mulig. 

Sporbar te

Mesteparten av teen vår kjøper vi rett fra gårdene, men for å kunne tilby et bredt utvalg av kinesiske te, jobber vi med en partner som har tette relasjoner med produsentene og ordner med logistikken innad i Kina før teen sendes direkte til oss. Dette gjør at vi sikrer oss at teen er av god kvalitet, samtidig som den er produsert på en bra måte, uten unødvendige kjemikalier og miljøgifter som skader både nærmiljøet, artsmangfoldet, og arbeiderne som jobber med teen. Det meste av teen som selges i Europa kommer via store firmaer i for eksempel Tyskland. Ofte blandes også te fra et titalls ulike gårder, slik at teen alltid har en uniform smak. Vi omfavner heller sesongens ulikheter og egenart, og vil fokusere på “single origin”, og gjennomsiktighet.  Ved å handle så direkte som mulig kan vi også kutte ned på transport og emballasje hos mange unødvendige mellomledd. 

 

Plastfri og miljøvennlig emballasje

Vi prøver så langt det lar seg gjøre å ungå plast i våre produkter. Våre tefilter er for eksempel helt plastfrie, og laget av 100% maisstivelse som kan gjenvinnes som matavfall. Når vi har tesmaking bruker vi porselenskopper, men på marked hvor vi deler ut smaksprøver benytter vi komposterbare beger produsert av et bi-produkt fra sukkerrørproduksjon. Vi faser også inn ny emballasje til teen vår for øyeblikket som består av 60% tremasse fra fornybare kilder, og 40% OXO-plast som brytes ned raskere enn konvensjonell plast. Posen holder godt på teen, men krever mindre ressurser både i produksjon og nedbrytning enn typisk teemballasje. (Posene skal sorteres i restavfall)
Foto: Jun Chiyabari

Bruk av jordbrukskjemikalier 

Det er få småskalaprodusenter som er økologisk sertifisert. Grunnen er ganske enkelt at det koster mye å bli økologisk sertifisert, og mange har rett og slett ikke har kapasitet til å betale for årlig sertifisering. Allikevel så er de aller fleste av våre teer dyrket uten kjemiske plantevernmidler og kunstgjødsel. Et unntak er for eksempel to av matchaene våre som er dyrket konvensjonelt. Allikevel benyttes det ikke noen form ugressmiddel, og insektsmiddel benyttes kun i liten grad, og etter siste innhøstning på året slik at det ikke kommer i kontakt med tebladene som høstes når våren kommer. 
Foto: Satemwa

Sosialt ansvar

Vi bryr oss om alle de flinke menneskene som er med å produserer teen vår. Vi ønsker at produsentene skal få en rettferdig pris for teen, samtidig som de har gode arbeidsforhold. Derfor er sporbarhet alltid i fokus slik at vi kan vite nøyaktig hva produsentene får betalt. Flere av våre produsenter tar også et spesielt stort sosialt ansvar. Satemwa i Malawi drifter for eksempel både sykehus og skoler, og Jun Chiyabari i Nepal støtter lokale skoler og gamlehjem med penger, bøker, klær og mat. Lokalt her i Oslo har vi også sammarbeidet med Laget for å lage tekopper. Denne bedriften tilbyr norskopplæring og arbeidstrening, slik at de kan styrke sin egen tro på egenutvikling, gi de muligheter for inkludering og integrering, og muligheter for arbeid i Norge. 

Hvorfor er dette viktig?

Teindustrien har i likhet med mange andre bransjer sine svin på skogen. Mye av teen som produseres masseproduseres uten hensyn til kvalitet, og under svært dårlige arbeidsforhold. Vi ønsker å snu denne trenden, på samme måte som vi i de senere årene har sett en større bevissthet rundt disse temaene i kaffe og vin-verdenen. Når te produseres på stor skala i plantasjer kan de også true artsmangfoldet og lokalmiljøet, både gjennom bruken av kjemiske plantevernmidler og monokultur.