Søk
Close this search box.
Søk

Hvordan lage matcha

Lurer du på hvordan du enkelt kan lage matcha? Her tar vi utgangspunkt i usucha, eller tynn te.

Psst! En av de viktigste stegene starter før du begynner! Husk å sikte matchaen! Dette kan du fint gjøre med en finmasket tesil eller lignende. Ved å sikte matchaen reduserer du risikoen for klumper i teen.

Under følger en mer grundig gjennomgang, men i korte steg kan det oppsummeres slik:

  1. Forvarm tebollen med varmt vann, og rør forsiktig rundt med bambusvispen.
  2. Hell ut vannet, og tørk bollen med et kjøkkenhåndkle eller tørkepapir.
  3.  Tilsett matchapulveret (2 japanske teskjer per bolle)
  4. Tilsett vann (ca 100cl)
  5. Visp hurtig frem og tilbake
  6. Server og nyt

 

Forvarm bollen

Dette er et steg som gjøres rituelt i den japanske tesermonien, men bortsett fra å gi inntrykk av renhet, har det også en praktisk funksjon. Du får varmet opp tebollen, samtidig som du får mykgjort fiberene i bambusvispen, slik at de er enklere å jobbe med. Hell i varmt vann, rør forsiktig rundt med vispen. Ta vispen ut, og tøm tebollen for vann. Tørk av med en ren klut, kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir.

Forvarm bollen før du tilbreder matchaen.

Tilsett matcha

Nå er det klart for å tilsette teen. Tradisjonelt er målenheten 2 chashaku (japansk teskje av bambus). Dette tilsvarer ca 2 gram med matcha. Dunk chashaku forsiktig mot tebollen slik at siste rest av pulveret faller av.

Tilsett vann

Tilsett ca 60ml varmt vann. Her varierer det litt hvor varmt vannet skal være. I japansk tradisjon er vannet gjerne rundt 90 grader. Man kan derimot senke temperaturen noe, om man foretrekker det. Det bør allikevel ikke være under 70 grader, for at du skal få et tilfredsstillende skum på toppen.

 

Tilsett vann i chawanen

Visp teen

Visp teen kraftig og fort frem og tilbake med bambusvispen. Prøv å få en mest mulig vertikal bevegelse, fra kroppen din og rett ut, og tilbake, fremfor rundt og rundt. Hvis det f.eks har kommet te opp på sidene av bollen, kan du forsiktig vende dette inn med tevispen. Forsett å vispe til du får et fint skum på toppen.

Server og nyt

Matcha må drikkes med en gang, så server og nyt! Grunnen til dette er både for at du skal kunne drikke mens det er varmt, men også å unngå at teen skiller seg og skummet forsvinner.

Hvis du ikke er vant til å drikke matcha kan det være lurt å spise noe søtt uten altfor sterk smak før du drikker teen. I japansk tesermoni serveres gjerne et godteri laget av mer eller mindre bare rent sukker. Som erstatning kan vi anbefale f.eks tørket frukt eller en skive kaki eller vannmelon. Poenget blir det samme. Dersom teen oppleves bitter vil sødmen fra godteriet nøytralisere dette.

Dette er fremgangsmåten for å lage usucha, eller tynn matcha. Usucha er den minst formelle måten å drikke matcha på. Det er også den vanligste måten utenfor terommet. Senere skal vi vise deg hvordan du kan lage koicha, eller tykk matcha.

Vispet matcha i glass-chawan