Søk
Close this search box.
Søk

Hvordan brygge te på Gong Fu Cha-vis

Å bruke en liten kanne, med mye te i forhold til vann er den metoden som tradisjonelt har blitt brukt i Asia. Her viser vi deg hvordan!

Alle våre teer har bryggeinstruksjoner på etiketten, som regel både for små og store tekanner.

Om du derimot skulle trekke te fra et annet selskap kan du bruke de mer generelle tipsene våre som vi gir deg under.

Rensing og forhåndsvarming av utstyret.

Varmt vann helles i kannen man skal bruke. Vannet tømmes så ut av kannen og over i koppene man skal bruke

Tilsette bladene

Ha i tebladene i den oppvarmede tekannen. Her bruker man ofte anledningen til å lukte på bladene. Varmen fra kannen gjør at aromaen kommer ekstra tydelig frem. Det er vanlig å bruke 8–10g te, litt avhengig av størrelsen på kannen. På øyemål dekker man ⅓–½   av kannen. Dette avhenger av størrelsen på tebladene. Dersom du vil brygge en oolong med tett sammenrullede blader, som for eksempe Li Li, Tie Guan Yin eller l Evig vår, kan du tenke at bladene skal fylle ⅓ av kannen. Vil du brygge en te med store, åpne blader slik som Måneskinn, så fyller du halve kannen.

Skylling

Nok en gang fylles tekannen opp med varmt vann, 90–100℃. Tøm kannen med gang slik vi viser i videoen over. Dette trekket drikkes ikke, men er kun for å åpne bladene. I tillegg fjernes evt. støv og mindre uønskede partikler fra teen. Dette trekket varer som oftes bare et par sekunder.

Første trekk

Mugge til gong fu cha, kalt cha hai.

Fyll kannen med varmt vann, 90–100℃, igjen, og la teen trekke i 20–30 sekunder. Fordel brygget mellom koppene, eller hell det over i en annen liten mugge kalt cha hai. Hvis du heller rett i koppene er det viktig at du ikke fyller en kopp før du begynner på neste kopp. Ettersom man bruker en såpass stor mengde blader og trekker såpass kort vil det resultere i at den siste koppen du fyller blir mye kraftigere enn den første. Dersom du veksler mellom koppene slik vi viser i videoen blir brygget jevnt fordelt. Deretter gjenstår det bare å kose seg med teen, og når man ønsker mer te gjentas dette steget.

Ved videre trekk er det vanlig å øke trekketiden noe pr. trekk. En god tommelfingerregel er å øke med 10 sekunder på andre og tredje trekk, og øke med 20–30 sekunder på videre trekk. Når du har trukket en del ganger og teen begynner å smake svakere kan du og tyne ut et siste trekk ved å eksperimentere 

Mengde te:

Denne bryggemetoden krever en mye større ratio med te til vann enn brygg i store kanner. Her kan du gjerne ta utgangspunkt i ca 4 gram te per dl vann.  Ofte bruker man bare øyemål når man brygger på gong fu-vis, og man tenker gjerne da at ca en tredjedel til halvparten av bunnen av kannen skal være dekket av tørre teblader.

Tid:

Her går det fort unna! Noen foretrekker f.eks at de første trekkene kun skal foregå noen få sekunder. Prøv deg gjerne fram for å finne din foretrukne tid. Vi trekker gjerne flere trekk på samme blader, så etterhvert som teen begynner å bli brukt opp kan du utvide med noen sekunder ekstra for å fåt ut mer av teen.

Temperatur:

Gong fu cha har tradisjonelt sett høye temperaturer. Ofte mer eller mindre kokende vann. Prøv deg gjerne frem, og finn det du trives med. Vi anbefaler et sted mellom 90-100 grader for oolong, sort og fermentert te. For grønne, og lyse oolonger kan du gjerne prøve lavere, ned mot 80 grader