Søk
Close this search box.
Søk

Hvordan lage iste? 

Hva er vel bedre på sommeren enn hjemmelaget iste? Følg vår guide for å få perfekt kaldbrygget iste i sommer!

Hvordan kaldbrygge te i kjøleskapet

Å kaldbrygge iste i kjøleskapet er kanskje den enkleste måten å få en velsmakende iste. Alt du trenger er en form for flaske eller kanne, te, vann og kjøleskap.

Slik gjør du: 

 1. Tilsett ca 1 spiseskje teblader per halvliter vann
 2. Tilsett vann
 3. Sett på lokk på flasken, og sett inn i kjøleskapet.
 4. Vent 2-12 timer og vent.
 5. Sil av, og nyt.

 

Kaldbrygget Himalaya Aprikosblomst
Ferdigbrygget Himalaya aprikosblomst

Hvor lenge teen skal trekke er til en viss grad et smaksspørsmål, det er også litt forskjell fra te til te, samt hvor mye blader du har i forhold til vannet. Som regel bør du minst la teen trekke et par timer, men du kan med fordel la den stå over natten.

Smak deg gjerne frem etter et par timer, og sil av bladene når du føler den har trukket ferdig. Du kan også trekke de samme bladene på nytt en gang eller to til, avhengig av hvilken type te det er. På bildene har vi brukt Himalaya Aprikosblomst, men nesten all te egner seg til denne bryggemetoden. Typisk for denne metoden er at du får frem med sødme enn du får med varmbrygging

 

Hvordan kaldbrygge te med isbiter

Kanskje den mest ekstreme måten å kaldbrygge iste på, kaldbrygg med isbiter. Som navnet tilsier går denne metoden ut på å fylle en kanne med te, for så så dekke med isbiter som sakte men sikkert smelter. Resultatet blir et intenst brygg, fullt av smak, og herlig avkjølt! I eksempelet vårt her har vi brukt Genmaicha, men prøv gjerne også med annen grønn te, eller delikate oolonger!

Slik gjør du: 

 1. Tilsett te som du ville gjort for varmbrygg
 2. Tilsett isbiter
 3. Vent til isbitene har smeltet
 4. Sil av, og nyt.
Kaldbrygget genmaicha
Genmaicha brygget med isbiter

Hvordan kaldbrygge te med isvann

En annen klassisk måte å lage iste på er å bruke isvann til trekkingen. Denne metoden fungerer veldig godt i mindre kanner med høykvalitetste. I eksempelet her har vi brukt Satemwa Gevir, men typiske teer som kan nyte godt av denne behandlingen er også f.eks en god sencha.

Slik gjør du:

 1. Doser gjerne litt mer blader enn ellers
 2. Tilsett isvann (La en mugge med vann og isbiter blande seg godt, slik at vannet er iskaldt)
 3. Sett på lokket.
 4. La trekke i ca 5-10 minutter
 5. Server i glass eller kopp, og nyt!

 

Lær deg å kaldbrygge iste

Hvor lenge teen bør trekke er veldig forskjellig fra blader til blader. Noen blader kan trenge litt lenger tid for å bløtes opp på denne metoden, mens andre er klare raskere. Typisk vil f.eks en delikat sencha være ferdig før en oolong.

Gjenta gjerne med flere trekk av samme blader. Her kan du godt senke trekketiden på 2. og 3. trekket.

Hvordan lage is-matcha?

Kanskje den aller enkleste måten å lage iste i en fart på? Du lager matcha som vanlig, men istedenfor å bruke varmt vann bruker du isvann!

Slik gjør du: 

 1. Tilsett te som du ville gjort for varmbrygg (2g te for 1 dl)
 2. Tilsett isvann
 3. Visp som normalt
 4. Nytes umiddelbart!

Du kan selvfølgelig også lage matchaen med varmt vann som vanlig, og helle over is. I så fall kan det være en fordel å lage matchaen sterkere enn du vanligvis ville ha gjort, siden isen vil vanne ut teen. God fornøyelse!

Kaldbrygging med matcha