En av teene det kanskje finnes mest myter rundt er grønn te. Mange sier at de ikke liker grønn te fordi det er bittert, eller bare drikker grønn te fordi det er koffeinfritt. God grønn te er verken bittert eller koffeinfritt, men hva gjør egentlig at en te defineres som “grønn”?
Oksidering
Både grønn, sort, hvit, oolong og puerh kommer fra planten Camellia Sinensis. Grønn te er den av disse som er minst oksidert. Ideelt sett skal den ikke oksidere i det hele tatt, men fra det øyeblikket bladene plukkes av busken, begynner bladene å oksidere, så det er så å si umulig å lage te som ikke er oksidert i det hele tatt. Det er derfor viktig at man så fort som mulig får bladene til fabrikken hvor de kan varmebehandles for å drepe enzymene. Dette stadiet i prosesseringen kalles gjerne “kill green”, som egentlig er litt ironisk med tanke på at det er for å bevare det grønne i både smak og farge. Denne varmebehandlingen kan ta ulike former. I Japan dampes ofte tebladene, mens i Kina er det vanlig at de wokkes eller stekes. Videre blir bladene brettet, eller rullet på ulike måter som er med på å gi ulike grønne teer ulike fasonger
Myter om grønn te
Som nevnt introduksjonsvis er der mange myter rundt grønn te i Norge, som vi skal gjøre et forsøk på å avlive her:
Grønn te er bittert – Så lenge du trekker teen din riktig stemmer ikke den påstanden, men om du trekker en grønn te for lenge og med for varmt vann blir den bitter. De fleste grønne teer kan trekkes på 70–80℃ i 2–4 minutter uten å bli bitre, men det avhenger litt av typen te. Les våre trekketips her.
Grønn te er koffeinfritt – Teplanten som grønn te lages av har naturlig koffein i seg. Så all grønn te vil også ha koffein i seg, men hvor mye det er vil variere avhengig av kvalitet og kultivar. Mange tenker at grønn te generelt har mindre koffein enn sort te, men dette avhenger igjen av kvalitet og kultivar, og i mindre grad om teen er prosessert som grønn eller sort te.
Grønn te er den sunneste – Igjen kommer det mer an på kvalitet enn om det er en grønn eller sort te. For selv om enkelte antioksidanter blir bedre bevart slik grønn te prosesseres, kan en høyere kvalitet av sort te fortsatt inneholde mer næringsstoffer enn en gjennomsnittlig grønn te. Antioksidanter er en stor gruppe næringsstoffer, og det er forskjellige type antioksidanter i grønn og sort te. I grønn te er det ofte flere av antioksandtene kalt flavanoider, mens oksideringsprosessen sort te går gjennom endrer disse flavanoidene til theaflaviner. Begge typer te inneholder altså masse antioksidanter, selv om kjemien er litt forskjellig.
Varianter av grønn te
Det finnes mange varianter med grønn te, og mesteparten av disse blir produsert i Japan og Kina. Region, jordsmonn, sesong og prosessering er med på å påvirke hvordan teen blir i både smak, form og farge. Sencha, som er en av de vanligste grønne teene i Japan blir dampet og rulles til et lite nåleaktig format og er kjent for å ofte ha et lett preg av sjøgress. Mens Huang Shan Mao Feng, en kinesisk variant av høy kvalitet blir både lys og luftig etter prosesseringen og har en floral sødme. Matcha er også en grønn te, men denne finmales til et pulver som man rører ut i varmt vann og blir noe veldig annet enn annen grønn te som man trekker med hele blader.
Moralen i dette blogginnlegget må være at du med god samvittighet kan velge te basert på hva du synes smaker godt, og ikke koffeininnhold eller hvilken som skal være “sunnest”, ettersom alt dette avhenger av helt andre faktorer enn teens farge. Om din tekopp er fylt med grønn, sort, hvit, oolong eller mørk te; KOS DEG!