Søk
Close this search box.
Søk

Det er ikke vanskelig å lage en god kopp te. Hvis du følger noen enkle steg blir det en lek å trekke te i løsvekt. Det finnes to hovedmetoder for brygging av te, og vi skal lære dere begge.

På våre pakker har vi gitt spesifikasjoner for begge trekkemetodene. Den ene er symbolisert med en tekanne, dette er en metode hvor man bruker relativt lite te og mye vann og er den vanligste måten å trekke te på i vestlige land. Den andre er symbolisert med en liten kopp med lokk. Her bruker man mer te pr dl vann og bruker kortere trekketid. Denne metoden er mye brukt i teproduserende land.

Her skal vi gå gjennom den metoden med stor tekanne, en metode du sikkert har prøvd deg på før. I senere innlegg skal vi gå gjennom andre trekkemetoder som er vanlige i teproduserende land.

Et godt utgangspunkt for å lage god te er å trekke den i en kanne, for da bevarer man teens temperatur. Mens man finner frem teen og måler den opp kan man fylle tekannen med varmt vann fra springen og varme den opp, da holder den lengre på varmen. Tebladene gir fra seg mest smak dersom de får flyte så fritt som mulig. Derfor er det lurt å bruke en sil med ordentlig god plass. Tebladene utvider seg alt fra tre til ti ganger i størrelse når de kommer i kontakt med vann.

Bruk friskt vann fra springen hver gang du lager en ny kanne, da får du best resultat. Unngå å bruke vann som har stått i vannkokeren og blitt kokt opp flere ganger. Dette vannet er flatere og gir en tam smak til teen. Vi anbefaler på det sterkeste å finne frem noen små kopper og servere te fra disse. Espressokopper fungerer veldig bra! Stol på oss. Se for deg at du hele livet har drukket champagne fra kaffekrus og så får drikke det fra et elegant champagneglass – dette er opplevelsen av å endelig drikke en nydelig fersk te fra en liten kopp.

Trekking med stor kanne

Den vanligste måten å trekke på her til lands er å bruke en forholdsvis stor tekanne og trekke i noen minutter. Her er en gjennomgang av hvordan du lykkes med denne trekkemetoden.

Løsvekts te på skjeMengde:

Et godt sted å begynne er å bruke 1 gram te pr dl vann. Bruk et litermål og finn ut hvor mange dl som går i kannen din. De fleste vannkokere har også et målevindu så du kan se hvor mye vann du bruker for å fylle kannen din. Grønn te er litt mildere på smak, så har kan man godt bruke litt mer, gjerne 1,5-2 gram te pr dl vann. Den letteste måten å få et godt resultat på er å bruke en liten vekt og veie opp riktig mengde. Det er også mulig å måle ved å bruke en vanlig teskje. En god tommelfingerregel er at en strøken teskje er ca 1 gram. Noen teer har små blader og andre teer har store blader. Hvis du skal brygge en te med store blader, for eksempel en oolong eller en hvit te, så blir en toppet teskje, eller til og med to teskjeer ca. 1 gram te.

 

Tid:

Te er mer sensitivt for trekketid enn kaffe, hvis man bruker magefølelsen er det fort gjort at teen trekker for lenge og blir bitter. Vi anbefaler å bruke en timer, den du har på telefonen er perfekt!

På våre tepakker står det alltid hvor lenge teen skal trekke, men hvis du plutselig har en pakke med te hvor trekketid ikke er oppgitt kan du forholde deg til disse hovedreglene:

Hvit te: 7 min
Grønn te: 3 min
Oolong: 5 min
Svart te: 4 min
Fermentert te: 4 min

Temperatur:

Jo høyere temperaturen er på vannet, jo mer effektivt vil vannet trekke ut smaksstoffer fra tebladene. Noen teer trenger høy temperatur for at det skal bli ordentlig smak på teen, andre teer gir lettere fra seg smak og blir overtrukket og bitre om man har for høy temperatur. På våre pakker er det alltid hva som er den optimale trekketemperaturen oppgitt. Her er en generell liste dersom du usikker:

Hvit te: 80°C
Grønn te: 70°C
Oolong: 90°C
Svart te: 90°C
Fermentert te: 90°C

Det finnes mange måter å oppnå riktig temperatur på. Hvis man bruker ⅔ vann på 100°C og ⅓ kaldt vann fra springen får man ca 80°C. Ellers senkes temperaturen med 5-10°C hver gang man overfører vannet fra en beholder til en annen. Man kan altså koke opp vannet og helle det over i en romtemperert beholder – da vil vannet være ca 90°C. Heller man det i nok en beholder vil det synke ytterligere 10°C, slik kan man holde på til man når ønsket temperatur.

Et annet tips er å se på boblene i vannkokeren din. Denne metoden ble lenge brukt i Kina for å fastslå vannets temperatur. Når det dannes små bobler på størrelse med rekeøyne på bunnen av kannen er temperaturen ca. 70°C og egner seg da til de fleste grønne og hvite teer. Når boblene er på størrelse med krabbeøyne og begynner å dampe lett nærmer temperaturen seg 80°C. Når boblene er på størrelse med fiskeøyne og begynner å stige til overflaten er temperaturen ca. 85°C. Dette er også det stadiet hvor vannet begynner å gi fra seg lyd. Rett før vannet når kokepunktet stiger boblene til overflaten i rekke, som perler på en snor, og da er vannet ca. 96°C.

Det aller letteste er selvfølgelig å bruke et termometer, hvis du har et steketermometer liggende kan du bruke det til å sjekke temperaturen på vannet. Temperaturen må heller ikke være helt nøyaktig, og vår erfaring er at med de fleste teer har ikke 5°C fra eller til noe særlig å si for smaken.

Noen tips til slutt:

De fleste teer kan trekkes flere ganger ettersom blader av høy kvalitet fortsatt kan gi fra seg smak ved senere trekk. Sorte og grønne teer kan gjerne trekkes 2-3 ganger, mens hvite teer, oolong og fermenterte teer gjerne kan trekkes 4-7 ganger. Når du tar ut tesilen fra kannen etter anbefalt trekketid kan du putte den i en kopp og legge et lokk over, og bruke den samme silen igjen i løpet av dagen. Bladene bevarer det meste av aromaen i ca. 24 timer, men etter dette vil de både miste smak og kan mugne. Det er vanlig at teen kan smake litt mildere etter første trekk, men dette kan kompenseres for med økt temperatur eller trekketid. Et bra tips er å øke trekketiden med 30 sekunder per trekk.

For å oppsumere:

Har du noen spørsmål du ønsker svar på i forbindelse med trekking, eller et tema du ønsker vi skal skrive et blogginnlegg om?
Skriv til oss i kommentarfeltet.

3 kommentarer

  1. Er det best å koke opp vannet og la det avkjøle, eller bør man avbryte oppvarmingen så fort vannet har nådd ønsket temperatur?

    1. Hei! Det er aller best å avbryte oppvarmingen da vannet er best når det ikke har vært kokt først. Men du vil ikke smake stor forskjell om vannet har vært kokt en gang. Har dermed stått på vannkokeren hele dagen derimot og blitt kokt i flere omganger så vil noe av vannet fordampe og vannet blitt derfor litt hardere (høyere tetthet av mineraler i forhold til væske), og da kan det gjøre at teen din smaker litt mindre. Men i Norge er vi sort sett heldige med vannkvaliteten, så store forskjeller blir det ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *