Søk
Close this search box.
Søk

Gjennom året legger vi stolt ut sesongens nyeste innhøstinger i nettbutikken. Tiden er inne for vårinnhøstinger, men hva er egentlig forskjellen på teer som er høstet inn på våren i motsetning til resten av året?

Teplanten er en eviggrønn plante som i utgangspunktet kan gi avlinger året rundt. Avlingene kan være nesten helt like gjennom året dersom teplanten holder til rundt ekvator hvor temperaturen er rimelig jevn og stabil året rundt. Dersom planten ligger i en temperert eller sub- tropisk sone vil mengden sollys, varme og fuktighet bidra til å gi avlinger som er helt ulike. I grove trekk vil vårinnhøstningene være friskere og lettere, sommerinnhøstningene vil være søtere og fyldigere, mens høstinnhøstningene er kraftigere med preg av krydder og tre.

Sesongen alene vil ikke kunne være en indikator på kvaliteten til en te, men den kan gi oss informasjon om hva slags smaksopplevelse man kan forvente. Gjennom hele året lages det teer som plukkes og produseres med omhu, samtidig som det også produseres teer ved enklere metoder som selges for en billigere penge.

Dersom teplanten holder til i en region med en kjølig vinterstid vil den falle i dvale i løpet av denne perioden. Dette er tilfellet i deler av Kina, India, Japan, Nepal, Taiwan og Korea. De første skuddene som dukker opp på våren etter dvaleperioden går for å være av høyeste kvalitet. Dette skyldes at planten har samlet opp næringsstoffer over vinteren som den trenger for å produsere ferske skudd til våren. De første vårbladene er relativt små i størrelsen på grunn av det kjølige været og begrenset mengde sollys. Dette gir et blad som får vokse ut sakte og kommer med høy konsentrasjon av næringsstoffer og smak. Innhøstingene om våren gir ofte små avlinger, og er desto mer eksklusiv. Her er det viktig at bøndene følger godt med. Bommer man på innhøstingen kan hele avlingen gå tapt. Noen steder vil skuddet på teplanten åpne seg og modnes i løpet av et par dager. Den kinesiske grønne teen Anji Bai Cha er et eksempel på en te som blir til i en slik kort og sensitiv periode. Den høstes kun inn i løpet av ca 14 dager på våren. Bladene som brukes til denne teen må høstes inn mens de fremdeles er små og hvitaktige i fargen. Med en gang temperaturen blir for høy og solen skinner kraftigere vil bladene bli grønne og teen mister sitt karakteristiske utseende og søte, lette smak. India og Nepal Vårinnhøstingen har ulike navn avhengig av hvor den er høstet inn. I Nepal og India er det vanlig å kalle vårinnhøstnngene for first flush. Her bruker man termen «flush» om alle innhøstingene og gir dem nummer etter sesong.

First flush: Mars – April
Second flush: Mai – Juni
Monsoon flush: Juli – August
Third flush: Oktober – November Teen som er tilgjengelig i de fleste butikker året rundt er gjerne høstet inn på sommeren eller høsten.

Dette er perioder som gir større avlinger på grunn av varmt vært og mye regn. Sorte teer fra disse sesongene gir ofte en kraftigere og mer treaktig smak. Når man tenker på smaken til en klassisk sort te er det gjerne en sommer- eller høstinnhøsting man tenker på. En first flush skiller seg ut blant de senere innhøstingene ved at den ikke har den sedvanlige kraftige og treaktige smaken. I stedet finner vi smak av friskt gress, bakst, hvite blomster eller frukter som melon og fersken.

Det er vanlig å ikke oksidere disse teene like kraftig som man oksiderer sorte teer ellers i året. Dette er for å bevare den skjøre og komplekse smaken som first flush er kjent for. De søtere variantene av first flush kommer i slutten av april, når planten får en smule mer sollys på seg. Vi har fått en nydelig first flush fra Nepal som smaker av aprikos og brioche. Vi valgte å gi den det passende navnet aprikosblomst.

Japan

I Japan snakker man både om shincha og ichibancha når man refererer til vårinnhøstninger. Ichibancha betyr ganske enkelt «den første teen» mens shincha betyr «ny te». Forskjellen mellom de ligger i kvalitet. Shincha produseres bare på våren og er av høyeste kvalitet. Her bruker man de fineste bladene og legger mest omtanke i hvordan teen prosesseres. Ichibancha høstes også inn på våren, men kan bli ferdig prosessert både på våren og utover resten av året. Her bruker de et snedig triks (som også kan brukes på sencha av høy kvalitet), de fryser ned tebladene som er til overs. Disse tines og prosesseres ferdig etter behov. På denne måten kan teen holde seg så fersk som mulig gjennom hele året. Dette betyr ikke at ichibancha ikke er noe av det beste man får tak i av japansk grønn te, men at kravene for at en for at teen skal kalles shincha er hakket høyere. Vi har dratt på tur til Japan og sikret oss to helt ferske shinchaer! De har navn etter typen teplante de kommer fra (ofte referert til som kulitvar) og heter Yabukita og Saemidori. Yabukita er litt søtere og mildere, mens Saemidori er tykk, vegetal og full av umami.

Kina

Kina er et så massivt land at det er vanskelig å si noe generelt om når innhøstinger starter og slutter på grunn av varierende klima i ulike områder. Likevel er det to innhøstinger på våren som skiller seg ut som særlig ettertraktede.  Pre Qing Ming: Teer som høstes inn før Qing Ming vår-festivalen som pleier å være rundt 4-6 april. Yu Qian:  Yu Qian betyr “før regnet» og høstes inn før regnperioden som pleier å starte rundt 20 april. Det som gjør vårinnhøstningen unik er altså både den kjemiske komposisjonen til bladet i tillegg til den omtanken som ligger i å produsere teen. Fordi vårinnhøstingen gir et spesielt godt utgangspunkt for å lage en god te, er det vanlig å gripe denne sjansen og legge en ekstra innsats i teene som høstes inn i denne perioden. Dette er en te som også bærer en stor kulturell betydning i mange teproduserende land, særlig Kina. Den første forsendelsen med te som nådde frem til keiseren om våren var den som ble brukt som offer til forfedrene, og ble sett på som den aller beste teen landet hadde å by på. Altså ligger både natur og kultur til rette for å gi oss en ekstra god te i vårsesongen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *