Ordet “te” brukes ofte i Norge som et ganske bredt begrep. Enten det er mynte-blader, ingefær, grønn te eller en blanding av disse med flere andre ingredienser. Det som kanskje gjør dette litt forvirrende er at “te” også er navnet på en spesifikk plante.
Camellia sinensis, ble oppdaget i Kina for 5000 år siden og er det latinske navnet på planten som har det populære navnet; te. Denne planten kan prosesseres og bli til både det vi kjenner som grønn te, hvit te og sort te, samt andre mindre kjente varianter. Etterhvert som tiden har gått har ulike tradisjoner og metoder for å brygge og å drikke teen oppstått i ulike land. I Europa har man kanskje lett for å tenke på England som det store te-landet, men deres tradisjon med afternoon tea og sitron og melk i den sorte teen ligger langt fra hvordan man drikker te i for eksempel Kina eller Japan. Det er med andre ord ikke bare et stort mangfold av typer med te, men også utallige måter å tilberede, brygge og servere te på.
All te er ikke te
For de av oss som er store te-planteentusiaster kan det noen ganger være en utfordring å forklare hva man mener når man prøver å kjøpe eller be om te, da det brukes ganske bredt i Norge. I noen andre land er man tydeligere på å skille mellom hvilken plante det er snakk om. Man refererer til rooibos som rooibos, og snakker om “infusions” når det er en form for urte- eller fruktbrygg som består av ulike ingredienser. Nå er det kanskje vanskelig å endre på hvordan man snakker om te i Norge, spesielt med tanke på at vi har lenger tradisjon for å bruke ordet te som et paraplybegrep enn vi har med å drikke te fra te-planten.
Spill the Tea sin misjon
Vi i Spill the Tea ønsker å dele vår kunnskap om te fra teplanten og håper å kunne bidra i den voksende tekulturen i Norge. Vi kommer til å dele flere innlegg her og er også åpne for spørsmål, så ikke nøl med å ta kontakt om du er nysgjerrig, kritisk eller bare glad i te. Og når vi snakker om te her, så snakker vi om te fra te-planten, også kalt cha, chai eller Camellia sinensis.
Én kommentar