Søk
Close this search box.
Søk

Fint dun på hvite teblader
Fint dun på hvite teblader.

Hva er hvit te, og hvordan produseres den?

Hvit te er den teen som gjennomgår færrest steg fra busk til kopp. Navnet kommer fra det hvite dunet som dekker de unge tebladene. Grønn te varmebehandles så raskt som mulig etter plukking for å hindre oksidering, og bevare den grønne fargen og smaken. Hvit te derimot får visne og tørke, gjerne et par døgn før den tørkes. Dette gjør at hvit te ikke har den grønne fargen som grønn te har. Teen vil heller ikke oksidere på samme måte som sort te. Selv om hvit te er den teen som gjennomgår færrest steg, skulle man kanskje tro at det var den letteste teen å lage, men det krever store ferdigheter hos temesteren for å få en perfekt hvit te. Alle stegene må utføres på det rette tidspunkt, og værgudene bør også være med deg for at resultatet skal bli så bra som mulig. 

Historien til hvit te

Forløpere til hvit te går langt tilbake i tid, men produksjon av hvit te slik vi kjenner den i dag startet for alvor på 1700-tallet i Fujian, sørøst i Kina. Blant de mest kjente, og første hvite teene er báiháo yínzhēn, eller Silver Needle. Denne teen høstes fra uåpnede teskudd. Disse tynne elegante tebladene, med fint dun har gitt navn til denne varianten. Bái mǔdān, eller hvit pion er en annen kjent hvit te, mange av de hvite teene har lignende poetiske navn som henspiller på utseende, slik som shòuméi – langt liv øyenbryn.

På midten av 1800-tallet ble en Fuding-varianten oppdaget, denne teplanten hadde større blader, og sterkere aroma og smak. Den hvite teen som ble produsert av denne varianten var både mer smakfull, og kunne produseres i større kvantitet, noe som bidro til en økt popularitet for hvit te.  Mot slutten av 1800-tallet begynte eksporten av hvit te til vesten. I starten ble faktisk hvit te sett på som en sort te av vestlige handelsmenn, siden den ikke hadde den grønne fargen de var vant til hos grønn te. 

Shou mei
Shou mei, en klassisk hvit te fra Fujian. Denne teen servers ofte til maten i Kina.

Hva kjennetegner hvit te?

Hvite teer har ofte mer sødme, og mindre bitterhet enn for eksempel grønn te. Teene er ofte lettere og mer subtile enn andre typer, men i likhet med alle andre tetyper er spennet stort i mellom de ulike variantene av hvit te. Mens noen kan ha et veldig lyst brygg, og deliakt smak, kan andre både ha et mørkt brygg, og robust smak. Det finnes flere kjente kinesiske hvite teer, alle med sine særegne kjennetegn, både på utseende og smak. En av våre klassiske hvite teer, Shou Mei skiller seg allikevel litt ut. Dette regnes ofte som en rimelig hverdagste, og den lages av senere innhøstinger enn mye annen hvit te. Dette er tydelig når man ser på bladene, her er store blader uten de karakteristiske dunet som de unge vårskuddene har. Vår Shou Mei har derimot blitt behandlet som om det var en finere innhøstning, og har en mer kompleks smak enn mange andre av denne varianten vanligvis har. 

Oppbevaring av hvit te

Hvit te har mye lenger holdbarhet enn grønn te, og enkelte hvite teer kan faktisk lagres over lang tid. Teen vil utvikle seg, og sakte men sikkert oksidere mer, noe som gir den en dypere smak og farge. Som med all annen te anbefaler vi at den lagres tørt, og mørkt og uten sterke lukter i nærheten, da dette vil påvirke teen. 

Satemwa Gevir servert i glass
Satemwa Gevir er en unik hvit te, laget utelukkende av testilker. Dette gir et lavt koffeinnivå, og en nektarlignende sødme.

Hvor produseres hvit te?

Hvit te forbindes kanskje først og fremst med Kina, hvor denne, i likhet med de fleste andre typer te har sitt opphav. I dag dyrkes det hvit te nesten over hele verden. Hos Spill the Tea har vi i tillegg til den klassiske kinesiske hvite teen Shou Mei, to nydelige og spennende hvite teer fra Malawi. Satemwa Gevir er en ganske unik hvit te, som lages utelukkende av testilker istedenfor blader. Dette gir teen en ekstra sødme, som fører tankene over til nektar og honning. Denne teen er også perfekt for de som er sensitive for koffein, da stilkene har veldig lavt innhold av koffein. 

Hvordan brygge hvit te?

Den optimale trekketiden, og temperaturen for hvit te avhenger litt av hvilken type hvit te du skal trekke, og dine egne personlige smakspreferanser, men grovt sett kan du regne med litt lenger trekketid på hvit te enn andre teer, og gjerne rundt 80°C varmt vann. Trekker du teen i en stor kanne på vanlig vis kan teen gjerne trekke rundt 7 minutter. Les gjerne også vårt blogginnlegg om hvordan du kan trekke en god kopp te.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *