Søk
Close this search box.
Søk
Teplante i Japan

Hva er ren te?

Mange av tetypene man kan finne i butikkhyllene i Norge er teblader fra teplanten Camellia sinensis, som er tilsatt for eksempel blomster, krydder, bær, urter og frukt. Noen tetyper inneholder i tillegg syntetiske smaksstoffer. I det norske språket er det også vanlig å omtale andre varmer drikker som te. Selv også om det er rene frukt- og urteblandinger som ikke inneholder blader fra teplanten i det hele tatt. Hos Spill the Tea vil du stort sett finne såkalt ren te. Når vi skriver ren te refererer vi til blader fra Camellia sinensis som ikke er tilsatt andre ingredienser.

Det er flere grunner til at vi har valgt å fokusere på ren te. For det første er vi opptatt av å kunne formidle hvor mye smak og variasjon teplanten kan by på. På lik linje med for eksempel kaffe og vin er teens smak et resultat av flere faktorer. Smaken kommer ann på hvilken kultivar som er brukt (altså hvilke type teplante), når på året bladene er høstet og jordsmonnet der planten vokser.  Hvilke blader som er plukket, og hvordan bladene er blitt behandlet etter plukking påvirker også smaken stort. I tillegg setter teprodusentene selv sin karakter på teen de produserer.

Alle disse faktorene resulterer i et hav av variasjoner, og disse variasjonene kommer tydeligst frem i rene teer av høy kvalitet. Her kan te igjen sammenlignes med kaffe og vin. En te av høy kvalitet gir nemlig et mer komplekst brygg enn te av lavere kvalitet. Det vil si at te av høy kvalitet ofte har flere smaksnyanser, større variasjoner i tekstur og ofte lengre og fyldigere ettersmak. Det er derfor uvanlig å tilsette andre ingredienser til teer av høy kvalitet ettersom teen har såpass mye kompleksitet i seg selv.

 

Bærekraft og sporbarhet

For oss går ren te av høy kvalitet hånd i hånd med bærekraft og sporbarhet. Ofte når te tilsettes andre ingredienser skjer dette hos andre enn den opprinnelige produsenten.  Det vil si at ved å tilsette andre ingredienser legges det til et eller flere ledd i produksjonen. Som regel tilsettes det flere enn en ingrediens. Ofte er også tebladene i en enkelt blanding hentet fra flere forskjellige land og produksjonsområder. Dette gjøres for å oppnå en smak som kan gjenskapes året rundt. På den måten kan du kjøpe et produkt i hyllene som smaker det samme om og om igjen. Det kan selvsagt være fint å kunne kjøpe den teen man liker og forvente at den smaker det samme neste gang du kjøper den. Problemet oppstår når en enkelt te kan bestå av ingredienser fra flere titalls forskjellige produsenter. Da mister man også sporbarheten til produktet.

Ved å vite nøyaktig hvor teen vår kommer fra kan vi velge å handle fra de produsentene som forsøker å ivareta det biologiske mangfoldet og miljøet i tilknytning til gården og tar godt vare på sine ansatte. Ved å kutte unødvendige mellomledd kan vi forsikre oss om at produsenten får en rettferdig pris og at vi får mest mulig korrekt og utfyllende informasjon om teen og teprodusenten. Vi synes det fokuseres for lite på sporbarhet og bærekraft i tebransjen i dag, og det er en av grunnene til at vi ønsker å fokusere på ren te. I tillegg regner vi informasjon knyttet til teens produksjon og opprinnelse som en spennende del av enhver tekopp.

 

Ingen regler uten unntak

Det er også verdt å påpeke at ikke all ren te er produsert på bærekraftig og etisk vis, og det er heller ikke slik at all smaksatt te går på bekostning av teens sporbarhet. For eksempel finnes det flere typer te som tradisjonelt sett blir blandet med andre ingredienser i opprinnelseslandet. I Kina er det ikke uvanlig å tilsette for eksempel jasmin, ginseng eller lychee. I Japan kan man finne en te ved navn Genmaicha som er tilsatt ristede riskorn. I teverdenen er det ingen regler uten unntak, og dette kan gjøre det litt vanskelig å vite hvilke teer som er produsert med respekt for mennesker og miljø. Dette er også en av grunnene til at vi ønsker å ha færrest mulig mellomledd mellom produsenten og tekoppen din.

I det neste innlegget vårt vil vi ta for oss hvordan man kan skille på forskjellige kvaliteter te, og hvordan kvalitet kan knyttes til bærekraftig produksjon.

Har dere noen spørsmål eller noen temaer dere ønsker vi skal ta opp? Legg gjerne igjen forslag til innlegg i kommentarfeltet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *