Søk
Close this search box.
Søk

I disse juletider går tankene våre til en skjeggete mann med rød kappe. Nei, vi tenker ikke på nissen, men på en av teens mest myteomspunnede personer, en indisk munk, ved navn Bodhidharma. Nøyaktig når han levde er noe usikkert, men det var rundt år 400. Bodhidharma var ingen hvilken som helst munk. Han har nemlig fått æren av å være grunnleggeren av både kung fu, så vell som zenbuddhisme. For oss er det derimot en annen historie som er mye mer spennende.

Teens fødsel

Bodhidharma var kjent for sine lange intensive meditasjoner. En av de lengre meditasjonene hans er sagt å skulle ha vart i ni år. Han mediterte i en hule utenfor Shaolin-klosteret i Kina. I det syvende året av denne meditasjonen kom han til å sovne. I raseri mot seg selv for å ha sovnet under meditasjonen gikk han til det drastiske skrittet å kutte av seg øyenlokkene. På denne måten skulle han sikre å aldri la øyenene døse igjen under meditasjonen, og holde seg våken. Med det samme øyelokkene traff jordgulvet spratt den første teplanten opp.

Bodhidharma, eller Daruma som han gjerne kalles på japansk, avbildes ofte uten øyelokk den dag i dag. Hans store stirrende øyne har på mange måter blitt hans kjennetegn i ikonografien. Han er et yndet objekt i kinesiske og japanske blekktegninger. Mange kjenner også kanskje igjen de små røde eggformede figurene fra Japan. Her fremstilles han uten øyne. Det er vanlig å tegne inn et øye, og gjøre et ønske. Når ønsket går i oppfyllelse tegnes det andre øye inn som takk.

Te og buddhsime

Bodhidharmas liv er fylt med mange legender, og det er av og til vanskelig å vite hva som er virkelighet og fiksjon. Vi kan vel allikevel med ganske stor sikkerhet slå fast at akkurat denne historien er en legende. Ikke minst, fordi te faktisk hadde blitt drukket i flere tusen år før Bodhidharma ble født. Allikevel er det en romantisk historie som sier mye om te sitt forhold til buddhisme. Te ble drukket av buddhistmunkene før meditasjon. Te inneholder koffein som gjorde at munkene holdt seg våkne. Te inneholder også mange andre stoffer, blant annet aminosyren l-theanin. Sammen med koffeinet skaper denne aminonsyren en synergi som gjør deg både våken, men også avslappet og konsentrert. En perfekt sinnsstemning for meditasjon!

Når teen ble brakt til Japan for første gang er det buddhistmunkene Kūkai og Saichō som får æren for dette. Senere var det zenmunken Eisai som sørget for å gjøre teen til en populær drikk for massene. Chanoyu, eller den japanske tesermonien, ble også først utført av zenmunker. Når senchado oppsto noen hundre år senere var det også zenbuddhister som utviklet denne formen for tesermoni. Med denne nære koblingen mellom te og buddhisme er det kanskje ikke så rart at en av buddhismens store helgener også har en kobling til te.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *