Søk
Close this search box.
Søk

Kort forklart, så handler plukket om hvilke deler av teplanten man har høstet, og også til en viss grad når de er høstet. De fleste teprodusenter høster 3-4 ganger i året. Årets første innhøsting, som gjerne foregår rundt april–mai, regnes av mange som den beste kvaliteten av teen. Da er tebladene helt unge, og nyutsprungne etter vinterens dvale. Unntaket her er plantasjer i varme land som lavlandet i India og deler av Afrika, hvor det er mindre tydelige forskjeller mellom sesongene, og teen vokser hele året. Hvilken te man skal lage av tebladene spiller også inn på bladene man plukker. Skal man produsere grønn te vil man ofte ha unge delikate blader, men skal man for eksempel lage oolong så må man vente til bladene har blitt mer robuste. Under produksjonen av oolong utsettes bladene for stor påkjenning, og de delikate vårbladene vil bli ødelagte i prosessen. 

Hvilke blader høstes?

Når man høster inn te plukker man ikke alle bladene på planten, men kun årets nye teblader. Har du en grønn plante hjemme, så kan du som regel se forskjellen mellom nye og gamle blad lett selv. Mens de gamle bladene har en mørkere farge, og med tykkere blader, er de nye skuddene lyse og mer delikate. Det er akkurat det samme med teplanten. De ferske toppskuddene har både mest næringsstoffer, og smak, og det er nettopp derfor man høster disse. 

Hvordan plukkes teen?

I gamle dager ble all te plukket for hånd. Mange steder, som i Kina er dette fortsatt veldig vanlig, mens i Japan plukkes majoriteten nå med maskiner. Te som vokser mer “villt” som trær egner seg ikke til maskinplukk, mens de mindre buskene i plantasjer er mer egnet. Vi har tideligere skrevet om forskjellen på te fra frø og stiklinger, og hvordan frøplanter kan modnes på ulike tidspunkt. Skal man høste med maskin er det også viktig at alle plantene har kommet like langt, så man ikke høster te som ikke er klar enda. Selv når teen høstes med maskin i Japan har de dyktige tebøndene god kontroll, og de vet nøyaktig hvor langt ned de må senke innhøsteren for å få med seg det plukket de ønsker.

Hva heter de ulike delene av teplanten?

Ulike land har ulike betegnelser for deler av teplanten. I vår beskrivelse bruker vi stort sett mer beskrivende ord, som “En knopp og to blader”, slik at det blir enklere for kunder å forstå, og enklere å sammenligne teer fra ulike land og produsenter.  Mange kjenner nok til navnene som brukes på sort te i India, som Orange Pekoe. Disse navnene bruker ofte forkortelser, som SFGTOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. I Japan snakker man av og til om nijou-zumi, eller futu-zumi, to-blads plukk og vanlig plukk. Samtidig er det mindre fokus på hvilke blader som høstes i Japan, da det ofte blandes ulike plukk, og til og med kultivarer i sluttproduktet. Kina på sin side har ofte spesifikke navn, og preferanser på hvilket plukk man bruker etter som hvilken type det er snakk om. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *