Oolong betyr sort drage på kinesisk og referer til de store tvinnende oksiderte bladene. Oolong er opprinnelig fra Kina, men i dag produseres det oolong i mange land. Historien bak oolong er veldig uklar, for ingen vet helt hvordan man begynte lage semi-oksidert te. Utviklingen av oolong skjedde uansett før sort te, og kan egentlig regnes som en forløper til sort te.
En komplisert historie
Det er generelt enighet om at oolong te ble utviklet fra det som ble kalt Beiyuan-te under Song-dyanstiet (960-1279). Beiyuan refererer til et spesifikt område for te-produksjon i Fujian som var veldig kjent under Song-dynastiet. Te herfra var den teen som først fikk navnet “tribute tea”. Dette er et begrep som ble brukt om teer som ble valgt ut for å nytes av keiseren. Under ulike keisere og ulike dynastier har teer fra mange ulike områder vært slike ”tribute teas”. Både under Song-dynastiet, og tidligere under Tang-dynastiet (618-907) ble teen fra Fujian komprimert i kaker. Under Ming på slutten av 1300-tallet ble det forbudt å komprimere te. Grunnen var både å gjøre produksjonen mindre tidkrevende, men trolig også fordi tekakene ble brukt som valuta og det var gått inflasjon i systemet. Mange mener oolong slik vi kjenner den i dag ble til under dette forbudet i de neste 150 årene hvor Buddhist-templer tok seg av tebusker i Wuyi og prosesserte bladene med enkle metoder. Bladene ble tørket over kull og oksiderte i prosessen. Det er veldig likt slik mørke oolonger blir laget i dag.
Krevende produksjon
Wuyi er den dag i dag det mest berømte området for oolong, spesielt mørk og ristet oolong, men Anxi som ligger lenger sør har spesialisert seg på lyse oolonger, og Taiwan har også blitt godt kjent for sine oolonger.
Tilbake til den grove forenkling vi brukte i introduksjonen og begrepet semi-oksidering. Grønn te er ikke-oksidert, mens sort te er kraftig oksidert. Når man produserer oolong stopper man oksideringen et sted mellom disse to ytterpunktene. Altså finnes et stort spekter av oolong, alt fra lett oksiderte med lys grønnfarge og florale smaker, til kraftig oksiderte med nyanser av kakao og steinfrukt som ligner mer på sort te i utseende.
Det er seks stadier når man skal lage oolong: Visning, risting, fiksering, rulling/tvinning, tørking og baking. Det som gjør oolong så komplisert å produsere er at oksideringen må skje i stadier. Dette skjer hovedsakelig under ristingen som vil si at bladene blir ristet rundt enten i en maskin eller for hånd i flate bambuskurver. Her brytes cellestrukturen i bladene og enzymene inne i bladene reagerer med oksygen, bladene blir brune og det skjer en rekke kjemiske prosesser som gjør at bladene endrer smak og aroma. Hvor mange omganger teen ristes i, og hvor lenge avhenger av om resultatet skal være en lys eller mørk oolong og varierer mellom produsenter. Her er det vanlig å bruke luktesansen aktivt for å bestemme når bladene har nådd riktig oksiderings-grad. Bladene kan for eksempel blir ristet på hver andre time, i noen minutter, gjennom en hel dag dersom det skal bli en kraftig oksidert oolong.
Etter dette fikseres oksideringsgraden ved en rask varmebehandling for å stoppe oksideringsprosessen. Dette skjer også med grønn og sort te, men da når bladene er nyplukkede med grønn te, og enda senere med sort te.
Så skal bladene rulles eller tvinnes, noe som somregel foregår med små maskiner som legger lett press på bladene og etterligner håndrullig. Når bladene har ønsket fasong tørkes de i en slags ovn, før de skal gjennom en sortering hvor ødelagte blader og kvister plukkes ut. Dette gjøres som regel for hånd. Her stopper prosesseringen for lyse oolonger, mens mørke oolonger blir ristet over kull i mange timer for å få sin karakteristiske smak. Kullet som brukes holder en svak men jevn temperatur på rundt 50°C. Teen plasseres i bambuskurver over kullet og ristes i ca. 12 timer. Hver halvtime må bladene vendes på for å sørge for at ikke noen blir svidd mens andre blir mindre bakt. Det er en tidkrevende og slitsom prosess, men så smaker det himmelsk til slutt!