Søk
Close this search box.
Søk

Da vi sist var i Kina og var dommere i en oolong-konkurranse i Wuyi fikk vi virkelig satt smaksløkene på prøve. Vi smakte ca. 100 teer om dagen. Alle var mørke oolonger fra Wuyi, og vi smakte på 10-20 teer hver dag som kom fra samme kultivar og helt samme stil te. Den eneste forskjellen var produsentene. Det føltes overveldende i starten, men etterhvert lager man seg et slags system som gjør det mulig å smake på mange lignende teer raskt etter hverandre. 

I den koreanske teseremonien har vi lært at man tar tre slurker av koppen. Hver slurk skal brukes til å nyte en spesifikk del av teen: farge, duft og smak. Vi oppdaget at samme et lignende prinsipp brukes i Wuyi i Kina og kan egentlig brukes på alle slags typer te. Hvis du virkelig vil bli kjent med en te kan det være veldig nyttig å kompartementalisere de ulike aspektene av teen første gang du smaker den. 

1.     Ta først en titt på bladene og fargen på brygget. 

La oss fokusere på kinesiske teer i dette innlegget. Et kvalitetstegn er at bladene ikke har noen skader, og brygget er klart, uten mange små partikler. Dette betyr at teen har blitt behandlet med forsiktighet, og hele fine blader gir et rundt og nyansert brygg ofte med lite eller ingen bitterhet. (Husk at det her er snakk om kinesiske teer. Japanske teer kan ofte være tåkete og av svært høy kvalitet). Når bladene er våte kan du også brette dem ut og forsøke å se om det er unge eller eldre blader. Unge blader er ofte de som gir den mest komplekse teen. Typisk for en kinesisk vårinnhøsting er 1 knopp med 1-2 blader som henger sammen. 

2.     Lukt på bladene og brygget. 

Ca. 80% av det vi smaker er faktisk lukt, men likevel kan en te lukte helt annerledes enn den smaker. Det er veldig fascinerende! Tenk også på hvordan ulike aromaer kommer frem ved ulike temperaturer. Et fint triks er å enten varme opp kannen du skal brygge i før du har i bladene, eller lage en liten ”hule” med begge hendene, ta en neve blader, pust på dem og snus. Med begge disse metodene blir bladene lett varmet opp og du kan kjenne teens aroma utfolde seg skikkelig. 

3.     Ta en god slurk

Når teen er ferdig brygget kan du ta en god slurk. Husk å slurpe! Når du slurper får du mer luft inn i munnen som hjelper å spre smaken over hele tungen, og samtidig får teen litt fart slik at alle de gode smaksstoffene i teen treffer smaksløkene som en liten eksplosjon. Slurping hjelper deg rett og slett å smake. Reflekter over hvilke nyanser som er litt flyktige, altså toppnotene, og hvilke nyanser som oppleves som kjernen av smaken, hjertenotene. Kjenn så på ettersmaken. Med de fleste teer av høy kvalitet er man her ute etter en sødme som henger igjen i ettersmaken. Lang sødme ga høy skår hos dommerpanelet i Wuyi. 

4.     Fylde

Som en naturlig forlengelse av ettersmaken kommer fylde. Her kan man snakke både om tekstur og hvor varige de ulike nyansene er. Dekker smaken hele munnen? Varer smakene lenge eller forsvinner de raskt? 

Utfra disse punktene skal du kunne danne deg et helhetsbilde av teen og dens kvalitet, og ikke minst om du liker den eller ikke. 

Det er disse punktene vi forholder oss til når vi velger ut teen til nettbutikken. Vi tar også med i beregningen om vi har andre teer som ligner, og om vi synes den er verdt prisen rent smaksmessig. Heldigvis har vi gjennom mange år i tebransjen fått et bredt sammenligningsgrunnlag som vi bruker flittig. Vi sier til hverandre ”smaker denne som 400kr?”. Hvis smaken virkelig står til prisen kjører vi gjerne et trekk nummer to og tre for å se hvor langt vi kan pushe de beste teene. Hvor mye har de å gi? 

Når den harde smaksjobben er gjort (neida, det er den beste delene av jobben!), må vi finne ut  hvordan vi skal formidle smaken til dere. Dette kan være en utfordring når vi har nettbutikk. Aller helst skulle vi la dere lukte og smake på alle teene!

Vi hadde lange diskusjoner om dette da vi skulle åpne, og landet på noe som er veldig inspirert av Vinmonopolet. Det er jo også et sted hvor man hovedsakelig må velge basert på tekst. På etikettene våre og i de første setningene på produktsidene vil vi trekke frem noe som er unikt ved hver te, og oppsummere smaksopplevelsen på et par setninger. I tillegg har vi laget et eget system for smakshjul –  slik som på Vinmonopolet. Sødme og fylde er to konstante faktorer, de vil du finne på alle våre teer. Måten vi kommer frem til “skåren” en te får på disse to faktorene er at vi  sammenligner teer i samme kategori, altså sorte for seg, grønne for seg, osv. Dersom en grønn te har 4/5 på sødme er den altså ganske så søt til grønn te å være, men ikke nødvendigvis sammenlignet med en kjempesøt hvit te som f. eks Satemwa Gevir. 

Det tredje smakshjulet er for å trekke frem den mest distinkte smaken i den spesifikke teen, altså beskriver det hjertenotene. Her sammenligner vi igjen med teer i samme kategori. 

Håper dere nå har alle verktøy for å bli skikkelig godt kjent med nye og gamle favoritter. God fornøyelse! 

Smakshjul for te

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *