Søk
Close this search box.
Søk

Vi føler på dette ansvaret kanskje ekstra mye fordi vi vil at produsentene vi handler fra også skal produsere på en bærekraftig måte, ved å ta vare på økosystemet rundt gården og de som jobber på gården. Vi synes det blir feil at vi i kunde-enden av verdikjeden stiller mange krav til produsentene hvis vi ikke skal følge opp i vår ende. Vi må svare til de samme forventningene. Men det er ikke alltid like lett.

Valgmuligheter for små bedrifter

 Da vi startet opp for snart to år siden kunne vi ikke finne andre emballasjetyper til å pakke te i enn de helt klassiske såkalte doypacks med plast på innsiden for å beskytte teen mot lukt og fukt, og et lag kraftpapir på utsiden så posen skal se fin ut. For det første så er det færre valgmuligheter for en liten bedrift fordi minimumsordrene ofte er så store. For det andre så er det få valgmuligheter hvis man ønsker seg noe annet enn de konvensjonelle emballasjetypene og har et bittelite budsjett. 

 Kanskje vi er litt sta? Vi har i hvert fall rukket å komme til vår fjerde poseleverandør på under 2 år. I første runde var vi ikke fornøyde med verken kundeservicen eller holdbarheten på lynlåsen. Altså, det er så irriterende når lynlåsen løsner fra posen! Det kan vi ikke leve med. Så da testet vi noen nye poser. Og den beste test for å sjekke om lynlåsen sitter godt er å fikle med posene mens du ser en film. Lukke den opp og igjen mange, mange ganger, og bruke neglen og pirke på der låsen er festet lenge for å se om den viser tendenser til å løsne eller ikke. En veldig spennende og high-tech test! 

Andre runde med poser hadde god holdbarhet på lynlåsen, men den var fortsatt av konvensjonelle materialer, og vi tenkte at det må jo finnes andre alternativer hvis vi bare leter lenge nok! Heldigvis skjer det også stadig nye ting på emballasjefronten, og hvert år er det flere valgalternativer. 

En pose er ikke bare en pose 

La meg ta dere gjennom alle alternativene vi vurderte.

Enten kunne vi gå for en pose som kun var av plast. Det er ikke et supert alternativ, men det er i det minste en pose laget av bare en komponent så den er lettere å resirkulere. Andre alternativ var å gå for såkalt OXO-plast (jeg kommer tilbake til det). Det tredje alternativet er komposterbare poser. Det siste alternativet var vi litt redde for. Ingen av oss hadde noe særlig erfaring med den type materiale, og hva om holdbarheten ikke er god nok hvis posen begynner å gå i oppløsning over tid? Da går på en måte vinninga opp i spinninga. 

 

Vi bestilte en hel masse prøver. Vi kjørte den veldig sofistikerte lynlåstesten. Vi likte egentlig de komposterbare veldig godt, men vi var fortsatt redde. Vi fylte noen av posene med te som vi tenkte skulle få stå noen måneder for å sjekke om posen fortsatt var like hel etter en stund. I mellomtiden gikk vi for poser i OXO-plast. 

Hva er OXO-Plast?

OXO-plast er konvensjonell plast som er tilsatt noe som fint kalles prodegradante tilsetningsstoffer. Dette er typisk laget av salt av mangan eller jern som akselererer oksidasjon av polymerer ettersom de kommer i vann, varme og oksygen. Det vil si at denne type plast brytes ned mye raskere enn vanlig plast, som regel under 2 år. Når den brytes ned endres den til organiske kjemikalier som f. eks ketoner, karboksylsyre eller alkohol, og kan deretter brytes ned av bakterier i naturen. Dette er definitivt en forbedring av konvensjonell plast, men det er fortsatt lite forskning på området, og det strides om hvorvidt det faktisk kan brytes helt ned eller ikke. Denne typen plast er også et kontroversielt tema fordi mange mener at hvis man kaller det OXO-nedbrytbart så vil folk misforstå og tro at de kan kaste søppel fra seg overalt ute i naturen fordi det uansett ”brytes ned”, noe som er uheldig siden det fortsatt er lite forskning på dette materialet. I 2017 ble det publisert en stor studie som argumenterte med at vi ikke vet nok og at OXO-plast burde forbys. Problemet med denne studien var at den var finansiert av store multinasjonale selskaper som PepsiCo og Unilever. Dette er selskaper som i all hovedsak bruker konvensjonell plast, og hvor det stadig avdekkes etiske problemer knyttet til åpenhet rundt miljø-rapportering og forurensning. Så denne studien skapte med andre ord splid i diskusjonen. Fra vårt ståsted synes vi det er problematisk at forskning finansieres av slike parter, og at denne type selskaper aktivt jobber for å hindre innovasjon på emballasjefronten. Enda et problem med OXO-plast er at dersom det resirkuleres som plast hvis det innføre svakhet i plasten slik at den resirkulerte plasten ikke har god holdbarhet.

Er komposterbare poser bare positivt?

Mens vi leste forskningsrapporter og begynte å pakke teen vår i OXO-plast, sto de komposterbare posene i skapet, fulle av te, i over et halvt år. Vi var jo redde for at posene ikke skulle holde teen god lenge nok, men disse posene viste seg å være minst like gode og faktisk ha bedre holdbarhet enn de med OXO-plast. Denne typen materiale er laget av mais-stivelse og brytes helt ned på 10 uker når det utsettes for en kombinasjon av varme, luft og fuktighet. Problemet med dette materialet er at få emballasje-produsenter gir noe info om hvordan maisen er produsert. Vi ville helst unngå stivelse fra genmodifisert mais fordi det fortsatt ikke er nok forskning på hvorvidt det skader økosystemer ved å skape insekter som er resistente for de typene insektmiddel som brukes på mais i dag. På sikt vil det kunne resultere i at jordbruket må benytte kraftigere og kraftigere midler. Det føles feil for oss å ønske at teprodusenter produserer på en måte som ivaretar økosystemer, for så å bruke emballasje som ikke gjør det. Etter mye leting fant vi emballasje som er produsert i Europa og kommer fra ikke-genmodifisert mais! I tillegg er veier de mindre enn all annen emballasje vi har testet, så det vil si mindre utslipp ved frakt. De holdt godt etter at vi hadde testet dem, og nå er vi altså så stolte og glade over å endelig kunne begynne å bruke disse posene! Riv av etiketten og kast dem i komposten. Posene har EU-sertifisering for kompostering, som vil si at de har vært gjennom tester som viser at de brytes helt  ned og omdannes til jord på under 10 uker i både industrielle anlegg og hjemme-kompost. 

I de neste månedene vil all teen våre komme i disse posene. Gi oss gjerne tilbakemelding på hvordan du synes de fungerer! Husk at hvis du har en te du vil lagre over flere år, er det en god boks alltid best egnet. Du kan lese mer om oppbevaring her.

Gjenbruk er enda bedre enn gjenvinning!

Og til slutt vil jeg legge til at vi bruker all emballasje på nytt om mulig. Altså bruker vi eskene teen kommer i fra produsenten til å holde lageret organisert, og vi bruker bobleplast og papir som produsenten har brukt til å beskytte teen på nytt når vi sender ut pakker til dere. Vi har også vært så heldige og arvet bobleplastkonvolutter fra en bedrift som skulle legge ned og egentlig kaste alle. Så nå har vi konvolutter for et par år frem i tid. Det er de du får teen din i om du bestiller en liten pose eller to. 

Hvis du har lest helt ned hit er du en helt! Hurra for deg, for gjenbruk, for plast-innovasjon og god te!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *