Søk
Close this search box.
Søk

Te er i mange tilfeller en ferskvare, men med riktig oppbevaring kan teen din klare seg bra lenge, og i noen tilfeller bli bedre med alderen! 

Ulike teer har ulik holdbarhet

Noen teen holder en mannsalder, mens andre burde drikkes opp innen kort tid. Grønn te har som regel kortest holdbarhet, mens teer som er kraftig oksidert holder lengre. 

En te som har blitt stående for lenge eller ikke har blitt oppbevart godt nok kan bli tam og kjedelig på smak. God oppbevaring forlenger levetiden til teen og holder på den gode smaken. God te fortjener god oppbevaring!

Det er særlig grønne teer som har kortest holdbarhet. Smaken blir tam, og matcha kan bli bitter. Generelt kan man si at desto kraftigere oksidert teen er, desto bedre holder den. 

 

 

[row v_align=”middle”] [col span=”6″ span__sm=”12″]

Pass på lys, fukt og lukt.

Akkurat som krydder er te veldig sensitivt for påvirkning fra elementene. Te bør alltid oppbevares i lystett beholder og holdes borte fra andre matvarer med sterk aroma, som kaffe og krydder. Tebladene tar lett til seg smaker fra omgivelsene. Det er nettopp på denne måten f.eks jasminste lages. Tebladene legges sammen med åpne jasminblomster og trekker til seg aroma. Den vil også ta skade av fukt. Så pass på  at den ikke står for nærme ovnen hvor vanndamp og stekeos kan påvirke smaken og forringe kvaliteten.

Oksygen vil over tid oksidere teen og er spesielt skadelig for grønne teer. Vi anbefaler deg å lagre teen i f.eks en av våre washibokser, eller en lignende tett beholder i metall, farget glass eller keramikk. Unngå å oppbevare teen i plastikk. Plastikk kan nemlig gi fra seg litt smak som kan sette seg i teen. 

 

 

[/col] [col span=”6″ span__sm=”12″] [ux_image id=”2228″] [/col] [/row]

Noen teer er laget for å lagres

Noen teer er faktisk ment å lagres, akkurat som en god årgangsvin. Det mest kjente er kanskje pu’er som gjerne skal lagres i flere tiår. Oolong og hvite teer lagres også ofte. 

For at en pu’er skal utvikle seg riktig er miljøet rundt viktig, med rett temperatur og luftfuktighet. Det er vanskelig å gjenskape et optimalt lagringsmiljø på samme måte som i fuktige og varme klimaer her i Norge, men enkelte teer kan du allikevel lagre hjemme! Prøv gjerne med f.eks Måneskinn, Shou Mei eller Dian Hong Jin Ya. Putt teene i en tett boks, gjerne en av våre washibokser, eller en keramikkrukke med lokk. Det kan være morsomt å følge med på hvordan teen utvikler seg. Her kan det være lurt å gjøre notater underveis, og smake på den med noen måneder eller halvårs mellomrom. 

Hvor lenge kan teene lagres?


Ulike teer har ulik lagringstid. Under er en oversikt over hva vi anbefaler for de ulike teene. 

 

[row] [col span=”4″ span__sm=”12″]

Grønn og hvit te

Matcha stiller i en særklasse og bør oppbevares kjølig før åpning, gjerne i fryseren. Etter åpning bør boksen brukes opp innen et par måneder for å unngå at den gode smaken og friske fargen forsvinner.  

Annen grønn te kan holde seg rundt ett år. Kinesiske grønne teer holder seg gjerne litt bedre enn japanske som sencha. 

Selv om hvit te kan lagres i lengre tid anbefaler vi å drikke opp teen innen et år om du vil bevare mest mulig av den originale smaken. Dersom du vil ha en søtere og kraftigere smak kan du prøve å lagre hvit te i 2-5 år. 

 

[/col] [col span=”4″ span__sm=”12″]

Oolong og sort te

Teer med høyere oksidering holder seg bedre over tid og kan lagres i et par år før de begynner å tape seg. Enkelte teer kan også lagres lengre dersom de oppbevares korrekt. 

 

 

[/col] [col span=”4″ span__sm=”12″]

Fermenterte teer

Fermenterte teer, slik som pu’er er teer, er på mange måter laget for å kunne lagres. Disse har definitivt ingen “best før” dato dersom de oppbevares godt. Om du vil prøve deg på langtidslagring av fermentert te, er det best om teen har tilgang på litt oksygen. En keramikkrukke passer veldig bra.

[/col] [/row]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *