Kinesisk tesermoni, eller Gong fu cha oversettes ofte som “te med dyktighet”. Tekulturen som omtales som gong fu cha har oppstått i Kina, og spesielt da i Cháozhōu. I senere tid, særlig etter kulturrevolusjonen på sekstitallet, har tekulturen fortsatt å blomstre og utvikle seg i Taiwan.
Hovedforskjellen på østlig og vestlig tetrekking er mengden vann, og blader. Her i Europa har man tradisjonelt sett har brukt relativt mye vann, og en mindre mengde teblader som man trekker over noen minutter. I gong fu cha bruker man mindre trekkeutstyr med mindre vann, større andel blader og trekker de samme bladene mange ganger.
Teen vil ofte variere i smak for hvert trekk, noe som gjør dette til en spennende måte å få mye ut av teen på. Trekktiden er kort, ofte bare noen sekunder, til gjengjeld trekkes teen i flere omganger. Hvor mange ganger man kan trekke de samme bladene varierer fra te til te. Ofte kan man trekke 5-7 ganger, men dersom teen fortsatt gir god smak på 7. trekk er det bare å fortsette.
Alle typer teer kan egentlig trekkes på denne måte, men noen teer egner seg bedre til denne metoden enn andre. De som egner seg best er fermentert te, oolong og hvit te. Dersom vi synes en te passer til denne typen trekking kan du finne et lite symbol av en gaiwan på produktsiden. Under symbolet finner du anbefalte trekkeinstrukser for gong fu cha, og i dette blogginnlegget finner du genrelle tips.
Trekkemetoden innebærer flere trinn enn vanlig vestlig trekking. Man kan grovt sett dele opp metoden i følgende:
Rensing og forhåndsvarming av utstyret.
Varmt vann helles i kannen man skal bruke. Vannet tømmes så ut av kannen og over i koppene man skal bruke
Tilsette bladene
Ha i tebladene i den oppvarmede tekannen. Her bruker man ofte anledningen til å lukte på bladene. Varmen fra kannen gjør at aromaen kommer ekstra tydelig frem. Det er vanlig å bruke 8–10g te, litt avhengig av størrelsen på kannen. På øyemål dekker man ⅓–½ av kannen. Dette avhenger av størrelsen på tebladene. Dersom du vil brygge en oolong med tett sammenrullede blader, som for eksempel Evig vår, kan du tenke at bladene skal fylle ⅓ av kannen. Vil du brygge en te med store, åpne blader slik som Måneskinn, så fyller du halve kannen.
Skylling
Nok en gang fylles tekannen opp med varmt vann, 90–100℃. Tøm kannen med gang slik vi viser i videoen over. Dette trekket drikkes ikke, men er kun for å åpne bladene. I tillegg fjernes evt. støv og mindre uønskede partikler fra teen. Dette trekket varer som oftes bare et par sekunder.
Første trekk
Fyll kannen med varmt vann, 90–100℃, igjen, og la teen trekke i 20–30 sekunder. Fordel brygget mellom koppene, eller hell det over i en annen liten mugge kalt cha hai. Hvis du heller rett i koppene er det viktig at du ikke fyller en kopp før du begynner på neste kopp. Ettersom man bruker en såpass stor mengde blader og trekker såpass kort vil det resultere i at den siste koppen du fyller blir mye kraftigere enn den første. Dersom du veksler mellom koppene slik vi viser i videoen blir brygget jevnt fordelt. Deretter gjenstår det bare å kose seg med teen, og når man ønsker mer te gjentas dette steget.
Ved videre trekk er det vanlig å øke trekketiden noe pr. trekk. En god tommelfingerregel er å øke med 10 sekunder på andre og tredje trekk, og øke med 20–30 sekunder på videre trekk. Når du har trukket en del ganger og teen begynner å smake svakere kan du og tyne ut et siste trekk ved å eksperimentere med å trekke i flere minutter.
Som i den japanske tesermonien, cha no yu, så kan den kinesiske tesermonien gjøres mye mer kompleks, men fremgangsmåten som er nevnt ovenfor er stort sett den samme. Hovedpoenget er å bruke mindre vann, og mer blader for å få en konsentrert te fullpakket med aroma og smak. Vi anbefaler alle å eksperimentere med gong fu cha-trekking, og tyne teen for å se hvor mange trekk du kan få ut av den. Etterhvert som du går igjennom de ulike trekkene vil du ofte oppleve at teen skifter karakter. Vi snakker ofte om at teen åpner seg opp, og utvikler smaken underveis. Mange teer er for eksempel best på f.eks sitt 3. trekk.