Søk
Close this search box.
Søk

Vi er endelig i gang med å holde månedlige tekurs. I den forbindelse vil vi dele med dere noen triks å ha i bakhodet når man skal smake på te.

Disse tipsene kan brukes når du har kjøpt en ny te som du vil bli bedre kjent med. De kan også brukes hvis du har lyst til å lære mer om te ved for eksempel å sammenligne forskjellige typer te.

SYN

Det første man legger merke til ved en kopp te er fargen og klarheten til teen. Det kan gi litt informasjon om hva man snart skal få smake på. De japanske grønne teene kan være litt tåkete, mens de kinesiske neste alltid har et klart brygg. Japanske grønne teene har også ofte en ganske tydelig grønnfarge, mens kinesiske grønne teer ofte er mer gulaktige. Når brygget derimot er mer brunlig i fargen tyder det ofte på at teen er oksidert eller fermentert.

Noe man kan være obs på under smakingen er at det er lett å tenke seg at en te som har kraftig farge også er kraftig på smak og rik på koffein, det er ikke nødvendigvis tilfellet. Teer som er nesten helt klare som vann kan være fulle av både smak og koffein, og teer som er kraftige i fargen kan være ganske tamme på smak og ha lite koffein. Med andre ord, ikke la forventningene dine styres av fargen på brygget, men still med en åpent sinn.

LUKT OG SMAK

Neste steg er å lukte på teen. Lukten kan stemme overens med, eller være ganske forskjellig fra hvordan teen smaker. I tillegg er både lukt og smak er veldig individuelt. Disse sansene spiller på et register av lukt og smak vi har kjent på før, så her kan dere tenke på hvilke assosiasjoner dere får når dere lukter på teen. Vi har laget et smakshjul som gir oversikt over de vanligste nyansene man finner i ren te. Slike hjul kan være fine å bruke for å lære seg å sette ord på hva man smaker eller lukter.

Når vi lukter på teen bruker vi det som kalles den fremre luktesansen (orthonasal luktesans).

Når vi får teen i munnen og smaker på den vil mye av smaken også egentlig være duft. I det vi svelger går mye av duften til teen opp fra svelget og inn i nesegangen bakfra. Dette er den bakre luktesansen (retronasal luktesans). Store deler av smakssansen vår kommer fra denne bakre luktesansen. Det er derfor man smaker så lite når man er tett i nesen. Det er denne luktesansen som gir oss en kompleks smaksopplevelse, og det kan altså hende at teen oppleves annerledes her, enn når du luktet på den første gang. Etter du har tatt en slurk, før du svelger, kan du teste denne effekten ved å puste ut av nesen. Da vil du lettere kunne kjenne lukten i den bakre luktesansen.

Smaksløkene i seg selv gir oss informasjon om søtt, salt, bittert, surt og umami.

Det debatteres også om det finnes en sjette smakssans – fett. Sistnevnte er kanskje ikke så relevant når man smaker på te alene, men fett bærer smak, så dette kan være noe å tenke på hvis du vil eksperimentere med å kombinere te og mat.

Når man smaker og lukter på vil man som regel ikke kjenne all aroma med en gang. De første nyansene du kjenner når du lukter og tar koppen mot munnen forsvinner gjerne fort og kalles toppnoter. Nyansene du så kjenner når du tar en slurk er hjertenotene. De utgjør de tydeligste og mer stabile nyansene du kjenner. Når du så svelger teen kommer ettersmaken. Ofte er en lang ettersmak et tegn på en kompleks te av høy kvalitet.

Temperaturen på brygget har en del å si for hvilke smaker man kjenner. For eksempel er sødme tydeligere ved høyere temperaturer, og bitterhet er tydeligere ved lavere temperaturer. Generelt kan det være lettere å kjenne flere nyanser i teen når den får avkjøle seg litt.

TEKSTUR/ TAKTILE EGENSKAPER

En ting mange kanskje ikke tenker på i forbindelse med te er tekstur. Forskjellige teer kan ha stor variasjon i tekstur eller munnfølelse. Noen teer kan ha en tykkere nesten oljelignende tekstur, mens andre føles mer som vann.

Flere teer blir ofte beskrevet som bitre. Te inneholder flere antioksidanter og polyfenoler som kan tilkjennegi seg som en slags tørr følelse på tungen eller i ganen. Tenk derfor litt etter om det du egentlig kjenner er bitterhet (en smak) eller en tørrhet som vi kaller astringens (som er taktilt). Hvis du kommer frem til at det faktisk er bitterhet og ikke tørrhet du kjenner, kan du ta en titt på våre bryggetips for å unngå for bitter te.

Til sist vil vi oppfordre til høylytt slurping! Når man smaker på te kan man kjenne smakene bedre hvis du får luft inn i munnen og får spredt teen godt inne i munnen.

Smakshjul for te

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *