Søk
Close this search box.
Søk

Zhang Shuiquan og Zhang Qingjian

Zhang Shuiquan er født i 1957 i en liten landsby i utkanten av Anxi fyle i Fujian. Som mange temestre av den eldre generasjonen kom han fra en fattig familie og fikk lite utdanning, men er nå en høyt respektert temester med mange års erfaring og ekspertise. Han gikk kun på skole til han var 10 år gammel, og frem til han var 16 jobbet han med å ta vare på familiens vannbøfler, som mange andre på landsbygda. Som tenåring lærte han håndverket med å lage te av bestefaren sin.
(2 omtaler)

87 kr

Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
(3 omtaler)

120 kr

Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden

Kort om gården

Sjefstemester
Zhang Shuiquan

Jordsmonn
Brunrød og rød jord

Høydeprofil
900–1000 meter

Miljø
Sentralt subtroisk monsoon-klima med fire årstider, subtropiske eviggrønne skoger. 

Mens Anxi har produsert te siden Song Dynasitet stagnerte industrien og man så en nedgang på 80-tallet. I likhet med mange andre fattige familier i Anxi kuttet Zhangs bestefar ned tebuskene for å gi rom til mer inntektsbringende avlinger i et forsøk på å få endene til å møtes. På grunn av dette er det få gamle trær i området. 

Når temarkedet tok seg opp igjen på slutten av 90-tallet begynte Zhangs familie igjen å dyrke te på ny jord. Da den opprinnelige jorden hadde blitt utarmet begynte bestefaren hans arbeidet med å lage ny terrasser i fjellsidene for å sikre næringsrik jord, slik at de kunne dyrke uten kunstgjødsel. Det harde arbeidet med å lage terrasser i fjellsidene for hånd tok flere år. Sammen med sin bestefar kjøpte Zhang de beste kultivarene de kunne få tak for å lage Anxi oolong og plantet i de nye te-terrassene, Red Heart og Tie Guan Yin, og siden har de fortsatt å produsere te. Hver dag går han gjennom tegården for å luke vekk ugress, og sjekke at teplantene har det bra. Han får nå hjelp av sønnen sin, Zhang Qingjian, som nå studerer og lærer håndverket fra ham. 


Anxis Tie Guan Yin-stil av oolong ble startet av lokale tebønder på tidlig 1700-årene og spredde seg til Taiwan i 1986. Denne tradisjonelle stilen produserte lange mørke tvinna blader typisk for oolong-blader. Når tebøndene Anxi begynte å lage te igjen på 1990-tallet brukte de knamaskiner importert fra Taiwan, noe som betydde at de kunne prosessere større mengder te raskere. De begynte også å kna bladene pakket inn i et tøystykke til ens tor ball, noe som krøllet bladene sammen til små perler. Etter at airconditon ble vanlig i produksjonshallene sank temperaturen, og oksideringen skjedde langsommere. Begge disse forandringene i måten å produsere teen på resulterer i en mye lysere og kompakt te. Den moderne grønne stilen Anxi oolong ble veldig populær i Kina på 2000-tallet og er den mest kjente teen fra Anxi i dag. I dag er det mange produsenter i Anxi som går tilbake til mer tradisjonelle dypere oksiderte oolonger, og den tradisjonelle tvinna teen.