Søk
Close this search box.
Søk

Navnets opprinnelse

Dan Cong er betegnelsen på mørkt oksiderte oolonger fra Føniksfjellet i Guangdong-provinsen, noen ganger kalt Feng Huang oolong som betyr Føniks-oolong, etter Føniksfjellet. 

Dan Cong kan oversettes til noe sånt som ”eneste busk” og betydde opprinnelig at bladene fra hver busk skulle prosesseres individuelt. Dette var historisk sett betegnelsen på høyt graderte teer fra Føniksfjellet. I dag brukes betegnelsen Dan Zhu for oolonger hvor alle blader kommer fra et spesifikt tre, men dette er sjelden vare ettersom hvert tre bare kan gi rundt 1,5 kg te. Det ryktes at disse var reservert til Mao, og i dag er det fortsatt rike høytstående folk som drikker mesteparten av disse og betaler flere hundre tusen rett til produsenten og får teen rykende fersk. Så siden det er neste umulig å få tak på Dan Cong i navnets originale betydning har Dan Cong i dag blitt en generell betegnelse på all oolong fra Føniksfjellet. I dag er Dan Cong mest kjent for å etterligne spesifikke smaker eller dufter og har 10 kjente stiler, et kategoriseringssystem som var vært i bruk siden 1996. Man antar at det totalt finnes rundt 200 ulike typer, ettersom hver teprodusent har utviklet egne stiler gjennom flere generasjoner, men det er altså 10 ulike som er de mest kjente. 

Om Føniksfjellet

Jordsmonnet i Føniksfjellet er veldig mineralrikt, og i fjellsidene får teplantene rikelig med skygge og tåke, som er to av teplantens favoritt-ting. Plantene sorteres etter forventet aroma før de plantes, slik at alle plantene i et område vil gi te i samme stil til slutt. Kilder viser at det er blitt produsert te her i 600 år. Føniksfjellet er et stort området. Den største toppen heter Wu Dong og det er her man regner med at regionens teproduskjon startet. Her var det på 80-tallet fortsatt 4000 teplanter som var over 100 år gamle, men noen av disse er gått tapt grunnet overproduksjon som følge av økt popularitet siden midten av 90-tallet. Den aller eldste er moderbusken til Dan Cong Gardenia som er 6 meter høy og sies å være 600 år gammel. Det er vanlig å plante stiklingene tett opptil sine egne moderbukser for å passe på at jordsmonnet og mikroklimaet er likt så man får riktig aroma. 

Årest Dan Cong

Vi har to ulike stiler fra årets innhøstning: Dan Cong Snøorkide og Dan Cong Gardenia

Snøorkide kommer fra Mi Lan Xiang-kultivaren som har toppnoter av honning-orkide. Gardenia er laget av Huang Zhi Xiang-kultivaren som dufter som gardenia. Noen hevder at det opprinnelige navnet på Huang Zhi Xiang betydde kumkvat som er en søt liten sitrusfrukt. Her strides de lærde, og ettersom vi synes teen er mer floral enn fruktig er vi team gardenia frem til vi er så heldige å møte på en kinesisk språkforsker som kanskje kan løse mysteriet. De ulike Dan Cong-kultivarene er subkultivarer av Shui Xian-kultivaren. Ofte er det veldig små forskjeller mellom disse subkultivarene, men jordsmonn og te-mester setter selvfølgelig sitt eget preg på smaken. 

Anbefaler sterkt å utforske disse to side om side og med gong fu-brygging. Kos dere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *