Søk
Close this search box.
Søk

Yasuko Oki forbreder teI helgen hadde vi nok en gang gleden av å holde en Japansk tesermoni i Ekebergparken sammen med The Japan-Norway Society. Vi har alle hatt æren av å være vertskap for tesermonidemonstrasjoner før, men dette var første gangen vi bidro som Spill the Tea. Ikke bare var vi med på vertskapssiden, Spill the Tea leverte også matchaen til sermonien. Det var vår egen Gamle ørn som ble servert til samtlige gjester denne dagen. Til vår store glede fikk vi flere tilbakemeldinger på hvor god matchaen var. Særlig ble dens sødme kommentert av flere av gjestene. Æresgjestene under helgens tesermoni var Japans ambassadør, Masahiro Tauchi, Generalkonsul Åge Vallestad og Christian Ringnes.

Foto: Anne Landro og Maja Brenna

I ett med naturen

Tross styrtregn og hagl ble det hele en flott opplevelse. I skjønne omgivelser, omringet av furutrær med Oslo tittende opp i horisonten. Det var totalt tre ulike lokasjoner. Glasspaviljongen, vannspeilet og ved et utkikkspunkt. Hver enkelt med sin helt unike atmosfære. Å drikke te ute i naturen er en flott opplevelse. Chanoyu legger stor vekt på årstidens skiftninger. Med begynnende høstfarger på trærne og kjølig vind ble vi minnet om høstens anmarsj.

Ole Marius Tørrisen serverer te ved utsiktspunktetHåkon Vadstein serverer te ved vannspeiletSelv om det av og til kan bli litt vel mye nærkontakt med elementene, er det noe helt eget å nyte skogens stillhet mens kjelen bobler lett. Den friske luften som kommer etter en skikkelig regnskur er også helt spesiell, og passer på mange måter bra sammen med tesermoniens fokus på renhet. Regnet burde heller ikke komme overraskende på noen av tesermoniens studenter, Sen no Rikyus syv regler avluttes tross alt med “forbered deg på regn, for sikkerhets skyld”.

Kort om cha no yu, tesermonien

Det nok mange forbinner med tesermonien, altså selve serveringen av te, er egentlig bare en del av en større pakke. En formell tesermoni, eller chaji, starter som regel med en middag og sake, etterfulgt av søtsaker. Etter en kort pause blir det servert koicha, tykk te. Deretter følger usucha, eller tynn te. Det er som regel usucha som serveres i de offentlige tesermoni-demonstrasjonene.

Hanto – Gode hjelpere

Matchan vispes av hantoene i mizuyaUnder en tesermonidemonstrasjon er det mye som må ordnes. Like viktig som vertens oppgave, er assistentene på bakrommet (eller bak treet i dette tilfelle). Verten lager som regel bare te til de første gjestene ved et større arrangement slik som dette, mens assistentene visper opp de ekstra bollene med matcha og kommer inn i rommet med disse til de resterende gjestene. Assistentene hjelper også ofte til med å bringe inn søtsaker før teen serveres.

 

For de som ønsket var det også muligheter å kjøpe våre japanske grønne teer: Kagoshima Sencha og matchaene Gamle ørn usucha, og Furutoppen koicha.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *