Søk
Close this search box.
Søk

Seremoniell matcha?

“Ceremony grade matcha”, eller seremoniell matcha er et begrep som brukes mye av tebutikker i vesten. Dette er et uttrykk som er ganske vannet ut, og ikke egentlig betyr så mye, eller sier noe om kvaliteten. Dette uttrykket brukes først og fremst for å skille matcha beregnet for å lage te fra matcha beregnet på mat. All vår matcha er derfor av seremoniell grad, men vi bruker ikke dette ordet, da det ikke sier noe om kvaliteten, og det er heller ikke en betegnelse som brukes i Japan. Matcha har selvfølgelig en lang tradisjon i den japanske teseremonien, og det meste av matcha av høy kvalitet har fått et poetisk navn fra et overhode til en teskole. Våre matchaer har fått navn fra overhodet til Ueda Sōkoryū. Siden japanske navn kan være litt vanskelig å huske på, har vi brukt litt kunstnerisk frihet og oversatt de til norske navn istedenfor.  

Hvordan vi skiller på ulike kvaliteter av matcha

Vi har tidligere skrevet om forskjellen mellom tynn- og tykk te. I den japanske teseremonien tilberedes matcha på to ulike måter, koicha (tykk te), og usucha (tynn te). Begge to bruker matcha av høy kvalitet, men den tykke teen lages som navnet sier veldig tykk og sterk. Dette stiller ekstra høye krav til kvaliteten, den oppleves fort som bitter hvis du lager koicha av usucha-kvalitet. De aller fleste her hjemme lager nok matcha som usucha, og derfor er vår bestselger Gamle Ørn perfekt. Om du har lyst til å prøve deg på koicha så anbefaler vi sterkt at du bruker Furutoppen. Forskjellen mellom Gamle Ørn og Furutoppen er blandingsgraden av ulike tekultivarer, samt at Furutoppen er håndplukket. 

 

Hva gjør at en matcha har høy kvalitet?


Kvaliteten på matchaen avhenger som mye annet i te-verdenen av ulike faktorer. Temesterens kunnskaper, kultivarer, blanding, ferskhet også videre. Matcha består nesten alltid av ulike blandinger av kultivarer, dette er for å sikre den samme smaken år etter år. De ulike kultivarene har ulike egenskaper, umami, sødme, og farge. Dette er egenskaper man ser etter når man blander den perfekte matchaen, og her har også gjerne de ulike teskolene ulike preferanser. 

Dessverre er det ikke gull alt som glitrer, eller matcha alt som er grønt. Ettersom matcha har hatt en veldig høy popularitet de senere årene har noen sett sitt snitt til å tjene enkle penger, ved å male opp andre typer grønn te til pulver. Både sencha, og til og med andre grønne teer fra f.eks Kina blir solgt som matcha. For at matchaen skal få rett smak må den i tillegg til å være rette kultivarer, også skyggelegges på rett måte før innhøstning. Dette er en tidkrevende prosess, og sammen med kverningen noe som bidar til at matcha får en høy pris. 

 

For hånd, eller med maskin?

I Japan plukkes det aller meste av te med maskiner. Selv om de plukkes med maskiner klarer bøndene å plukke te av høy kvalitet. Furutoppen er et lite unntak, her består 90% av bladene fra håndplukkede blader. 

 

Kvalitet er ikke evigvarende

Matcha er den teen som tåler oppbevaring aller dårligst. Selv om du kjøper matcha av høy kvalitet så vil den tape seg fort. Du har kanskje opplevd å kjøpe matcha fra en butikk her i Norge, og oppdage at teen både ser og smaker blast? Det kan faktisk være at teen i utgangspunktet har vært god, men at den rett og slett har vært lagret for lenge, og under feil forhold. En uåpnet boks matcha kan klare seg en god stund, så lenge den oppbevares kjølig. Har du derimot først brutt forseglingen bør teen drikkes opp i løpet av en måned eller to. 

 

Husk å sikt teen før bruk!

Matcha er finmalte teblader, det gjør at den lett suger til seg fuktighet fra omgivelsene, og klumper seg. Vi anbefaler derfor at du alltid sikter matchaen før bruk, for å sikre at teen blir klumpefri. 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *