Søk
Close this search box.
Søk

En av spørsmålene vi oftest får, og som det finnes mest myter om, er koffein i te. All te fra teplanten inneholder koffein, men mengden, og effekten varierer veldig. Det er vanskelig å gi noen nøyaktige svar, men det finnes noen tommelfingerregler.

 

Koffein i te er den samme som i kaffe.

Når koffeinet i te først ble oppdaget ble det omtalt som teanin, fordi man trodde det var et eget stoff. Senere forskning viste at koffeinet i te og kaffe var det samme, og man har gått vekk fra å bruke betegnelsen teanin. Faktisk inneholder tørre teblader mer koffein per gram, enn hva kaffebønner gjør. Du bruker dog mer kaffe enn te når du trekker deg en kopp, og derfor blir selve brygget svakere på koffein i te. 

Samme stoff, men forskjellig virkning

Te har også andre stoffer, blant annet aminosyren l-theanin som sammen med koffein skaper en synergi som gjør deg opplagt, men avslappet. Selv om både te og kaffe inneholder naturlig koffein, så vil effekten merkes forskjellig. Det er nettopp derfor munkene i Japan og Kina drakk te før meditasjonen, selv om teen gjør de våkne, akkurat som med kaffe, blir virkningen mer rolig. Antioksidantene i te sinker også opptaket av koffein i kroppen. Dette gjør at te har en slakere “kurve” enn kaffe, og du unngår den raske toppen med et “koffeinkræsj.

Hvilken te inneholder mest koffein?

En vanlig misforståelse er at sort te inneholder mest koffein, mens grønn te tilnærmet er koffeinfritt. Dette stemmer ikke, og ofte er det snarerer tvert om. Det er kanskje lett å tenke seg at den mørke fargen på teen minner mer om kaffe, og at det er der denne misforståelsen kommer fra. Ved undersøkelser av ulike tetyper er det faktisk ofte grønne teer som troner på topp.

Matcha er for eksempel en grønn te, men skiller seg fra vanlig te ved at det er et finmalt pulver som løses opp i vannet, fremfor kun et avtrekk. Siden vi drikker opp bladene, får vi også i oss mer av næringsstoffene i teen, og derunder også koffein og l-theanin. 

Trekkemetode og temperatur medvirker

Desto lenger du trekker teen, og desto varmere vann, desto mer koffein vil du også få ut av tebladene. Grønne teer ofte trekkes på lavere temperatur, og gjerne litt kortere tid enn sorte. Dette er nok noe av grunnen til at mange hevder at grønn te inneholder mindre koffein. Trekker du teen i en liten kanne på asiatisk vis vil du også ha en høyere andel blader i forhold til vann, enn hva du gjør i større kanner på europeisk vis. Dette vil selvfølgelig også gi et sterkere brygg.

Ulike teblader har ulik mengde koffein

Koffein fungerer i teplanten som et insektmiddel. Det smaker bittert og skremmer unna insekter fra å spise de nye unge skuddene. Det er derfor nettopp i toppskuddene vi finner den største konsentrasjonen av koffein. Bladene lavere ned på stilken har et lavere innhold fordi koffeinmengden er spredt utover en større flate og er dermed mindre konsentrert.

Aller minst finner vi i selve stilken. Teer av toppskudd vil derfor som regel ha en høyere andel koffein. Satemwa Gevir som er laget utelukkende av selve stilken vil ha en betydelig lavere andel koffein. 

Produksjonsmetoder 

Vårinnhøstninger har ofte et litt høyere innhold koffein enn senere innhøstning. Både fordi vårinnhøstninger ofte består av en større andel toppskudd, men også fordi planten har produsert mer koffein i løpet av vinteren.

Å dyrke teen i skyggen, slik man gjør med matcha og kabusecha for eksempel vil også øke konsentrasjonen av koffein i bladene. Ulike kultivarer vil også ha et ulikt innhold koffein i seg.

 

Kan man drikke te på kvelden?

Dette vil være veldig individuelt, og avhenge av hver enkelts toleranse for koffein. Er du sensitiv for koffein kan det være lurt å velge en te som har lite koffein mot kvelde.  For eksempel Satemwa Gevir, eller Shou Mei. Du kan også trekke teen litt kortere, og eventuelt med litt mindre blader for å få et mildere brygg.

De fleste teer kan trekkes flere ganger på de samme bladene. Koffeininnholdet vil som regel bli mindre for hvert trekk. Hvis du har blader du har trukket tidligere på dagen kan du bruke disse igjen om kvelden. Siden koffeinet i te virker litt anderledes enn koffeinet i kaffe, er det også mange som kan drikke te på kvelden, selv om de ikke klarer kaffe. Her må man rett og slett prøve seg frem selv.

3 kommentarer

  1. Jeg trekker ca 1/2 – 1 spiseskje grønn økologisk te i 0,5 l vann natten over. Jeg håper ikke det gir koffein-overdose.
    Nils

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *