Har du vært på en av Oslos kaféer i det siste og smakt på en deilig matcha-latte med vår matcha? Kanskje har du bare hørt om matcha, men er nysgjerrig på å teste ut? Uansett – vi hjelper deg med å finne rett matcha til deg!
Aller først er det kanskje greit å forstå hva matcha er. Matcha er en tradisjonell grønn te fra Japan. I motsetning til det meste av annen te vi drikker så er matcha finmalte teblader som blandes med vann. Det betyr at istedenfor å drikke et avtrekk av teen, så drikker du opp bladene. Matcha betyr rett og slett pulverisert te. Dette var slik te ble drukket på når teen ble introdusert til Japan fra Kina for snart 1000 år siden. Siden har man sluttet å bearbeide teen på denne måten i Kina, mens den har levd videre i Japan, særlig i teseremonien.
De aller fleste av oss drikker “tynn te”. Ta gjerne ordet tynt med en stor klype salt (eller matcha) her. De fleste vil nok si at matcha har en tykk munnfølelse samme hvordan den tilberedes i og med at du faktisk drikker hele bladene fremfor kun avtrekket. I den japanske teseremonien skilles det mellom usucha – tynn te, og koicha – tykk te, hvor den førstnevnte regnes som den minst formelle måten. Her vispes som regel matchen slik at den får et deilig skum på toppen av bollen. Koicha, eller tykk te derimot blandes inn med en større mengde tepulver, og mindre vann til det får en konsistens som minner mer om melisglasur enn te. Dette gjør teen naturligvis mye mer intens og konsentrert, og det kreves enda høyere kvalitet.
Gamle Ørn er vår mest populære matcha – med god grunn! Den er valgt ut av en overhodet for Ueda Soko Ryu-teskolen, og denne skolen foretrekker ofte litt søtere teer. Gamle Ørn passer perfekt til både tynn te, både i og utenfor teseremonien, så vel som i matcha latte. Du kan også prøve å lage iste med den, både med og uten melk og søtning! Blanding av Saemidori, Okumidori og Yabukita-kultivarer.
Den største åpenbare forskjellen mellom matcha og annen grønn te er at den malt til et fint pulver. Men alt før teen når dette siste steget i bearbeidelsen har den gjennomgått flere unike steg. Det hele starter nemlig alt før teen blir høstet inn. Noen uker før innhøsting bygges det rekkverk som ligner på pergolaer over tebusken, og taket dekkes med høy. Opprinnelig ble dette gjort for å beskytte de delikate unge skuddene mot frostskader. Dette gjør at teen vokser de siste ukene i skygge, noe som øker innholdet av l-theanin i bladene, og gir teen mer sødme og umami-smak. Denne og lignende prosesser gjøres også for enkelte andre japanske teer som gyokuro og kabusecha.
Etter innhøsting dampes og tørkes teen. På dette stadet omtales teen som Tencha. Neste steg i prosessen er å fjerne stilker, og fibre i bladet. Stilkene blir gjerne brukt til å lage Karigane, eller Kukicha av matchakvalitet.
Sist men ikke minst males teen til et fint pulver. Tebladene mates inn i steinkverner som maler teen til matcha. Denne prosessen tar lang tid, da man ikke kan kjøre kvernene for raskt da det vil gi varmgang og ødlegge teen. En boks med matcha kan ta opp mot en time å kverne.
Ofte blandes ulike kultivarer, eller ulike innhøstinger for å få ønsket og lik smak fra år til år.
Når du skal bedømme kvaliteten på matcha er en av de første og avslørende tegnene fargen. Matcha skal ha en klar og sterk grønnfarge. Dessverre er mye av teen som selges i Norge av lav kvalitet, eller den har blitt oppbevart feil og endt opp dårlig. Om teen er blass, eller går mer i gultoner bør du styre langt unna. Smaken skal også være frisk, og uten ha en lett sødme og gjerne masse umami. Te av lavere kvalitet er ofte bitter og sur. Etter at matcha tok av i popularitet har det også kommet mye te på markedet som faktisk ikke er matcha, men heller andre typer grønn te malt opp.
Morgenstemning er en matcha dyrket uten kunstgjødsel eller sprøytemidler. Teen er laget av Okumidori-kultivaren. Den kan brukes både til koicha og usucha.
All vår matcha egner seg for bruk i teseremonien. Vi har skrevet om bruken av begrepet “seremoniell matcha” tidligere i en bloggpost, og hvorfor vi ikke er så glad i det. Kort oppsummert så sier ikke dette begrepet noe om kvaliteten på matchen, ei heller er det et beskyttet begrep som har noen særlig betydning.
Siden matcha er et fint pulver som blandes med vann lages den ikke i tekanner som vanlig te. I utgangspunktet trenger du to ting; en bolle, og noe og vispe sammen med. Skal du lage en vanlig kopp matcha så kan det være fint å investere i en chasen – eller tevisp. Du kan også bruke en liten elektrisk melkeskummer om du vil ha en moderne rask versjon. En cocktailshaker funker også faktisk fint å lage matcha i, særlig om du vil lage den med kaldt vann! I den japanske teseremonien brukes det en lang rekke spesialisert utstyr, men til hverdags så kommer du langt med en teskje, visp og en bolle.
Du bør også sile teen før du blander den med vann. Det finmalte pulveret suger veldig lett til seg fuktighet i omgivelsene, og vil derfor klumpe seg sammen. Hemmeligheten for å få en silkemyk matcha fri for klumper er rett og slett å sikte det før du drikker den!
Som med nesten all annen te er matchas verste fiender varme og luft. Siden matcha er så finmalt oksiderer den raskt. En uåpnet boks med matcha du ikke har tenkt til å drikke opp med en gang kan du med fordel oppbevare i fryseren, da holder den seg bra i lang tid. En åpnet boks med matcha bør du derimot ikke spare altfor lenge. For å holde teen fersk så lenge som mulig anbefaler vi å ha den i en lufttett boks på et kjølig og mørkt sted.
Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få de siste oppdateringene fra butikken, og spennende te-kunnskap levert rett til e-posten din. Som nytt medlem på nyhetsbrevlisten får du 15% rabatt på neste kjøp!
© Spill the Tea 2018-2023. Org. nr.: 920769764 Besøksadresse: Rosteds gate 11, 0178 Oslo