Søk
Close this search box.
Søk

Kan smaksatt te være sporbar?

Et av våre første blogginnlegg her handlet om hvorfor vi vil fokusere på ren te. Du kan lese det her hvis du vil lære mer. Der skrev vi blant annet at ren te går hånd i hånd med bærekraft og sporbarhet og at vi ville unngå smaksatte teer fordi vi kun vil handle direkte fra produsentene for å sikre sporbarhet. Dette er fordi de fleste teer, spesielt smaksatte, går gjennom mange ledd og er ofte involvert i verdikjeder hvor de som produserer selve tebladene får utrolig dårlig betalt for det som tross alt er det tyngste arbeidet. Dette står vi fortsatt ved, men dere som har fulgt oss lenge vet at vi både har en chai masala, genmaicha og grønn te med jasmin i sortimentet. Alle disse er blends som er blandet på gården med lokale ingredienser slik at teene ikke har gått gjennom mange ledd, men fortsatt kan regnes som ”single origin” og ha en kort og sporbar verdikjede. Det siste året har vi stolt merket Annapoorna Chai Masala med ”Bandet på gården!” Kanskje ingen har lagt merke til det, men det er altså veldig viktig for oss å formilde. For hvis flere og flere gårder ønsker å jobbe med direkte handel indikerer det at vi som bransje må ta grep og endre de verdikjedene som gjør at produsentene sliter med å tjene levelønn og fokusere mer på sporbarhet. Og det er jo selve grunnlaget for hvorfor vi startet Spill the Tea. (Pluss at vi digger god te da!)

Med alt dette i bakhodet har vi i hele høst sittet på en te som vi kun har solgt til kafeer, men vært veldig usikre på om vi i det hele tatt skulle putte i nettbutikken. Vi var redde at det å inkludere enda en smaksatt te i nettbutikken ville ta fokus fra det vi prøver å formidle rundt ren te. Nemlig det at teplanten har masse smak i seg selv når man har dyktige kvalitetsorienterte produsenter, og at denne typen produksjon er et fag og et håndverk vi må annerkjenne. Kanskje er det banalt at vi måtte tenkte oss så nøye igjennom, men Spill the Tea er et skikkelig ildsjel-prosjekt for oss. Men nå har vi altså endelig bestemt oss for å introdusere Araksa Earl Grey til alle dere som handler i nettbutikken! 

Det er tross alt fint med en smaksatt klassiker blandet på gården, og med ekte bergamott! Motsetningen er en ingrediensliste med ”Sort te, bergamottaroma”, hvor det er umulig å vite hvor teen kommer fra eller hvor mange produsenter som står bak, og umulig å vite hvordan ”aromaen” er fremstilt, eller om den inneholder noe som helst bergamott i det hele tatt. Vi tror også at om bransjen skal endre seg til det mer sporbare, så er det viktig også å heie frem smaksatte teer som er blandet på gården. 

Om gården

Araksa Earl Grey kommer fra den samme gården som den veldig gode oolongen Lengsel. Dette er en av de eldste tegårdene i Thailand. Før Araksa kjøpte gården i 2014 stod plantene urørt i over 15 år. De har vokst seg sterke under denne perioden og disse 15 årene gjør at de har vært frie for pesticider og plantevernmidler lenger enn de fleste andre gårder som har lagt om til økologisk jordbruk i senere tid. Rundt teplantene er det en plantet en bred rekke planter som fungerer som en rensende barriere for å beskytte gården fra forurensning og pesticider fra nabogårder. De planter også frukttrær som holder insekter borte fra teplantene.

Teene prosesseres med en kombinasjon av arvede maskiner fra India og nyere teknologi fra Taiwan. De jobber aktivt med at det skal være godt mangfold blant de ansatte som i dag er dyktige folk fra Akka, Hmong og Lisufolket. Fokuset ligger på å ansette og lære opp folk i lokalmiljøet. Det er ikke mange arbeidsplasser i området, og det resulterer i at mange må reise vekk fra familiene sine for å jobbe mer sentralt. Araksa vil være en motvekt til denne trenden. 

Bli bedre kjent med Araksa Earl Grey

Araksa bruker ferkspresset økologisk bergamott-frukt fra Sicilia for å lage sin Earl Grey, og selv om bergamott-oljen utgjør bare 1% av den ferdige teen så skaper den en veldig fruktig blanding. 

I mai var vi på besøk hos Satemwa i Malawi, og en av våre store forbilder, Carine Baudry, besøkte gården samtidig. Carine er en levende legende som har utviklet flere av de mest populære smaksatte teene i kjente franske tehus. Hun er en av de fremste smaksekspertene innenfor te. De siste årene har hun reist rundt og hjulpet gårder med å forbedre smaksprofiler og preppe små gårder for eksport. Rundt middagsbordet hos Satemwa fortalte vi om Araksa Earl Grey og sa at det var den beste Earl Grey-teen vi hadde smakt, og Carine svarte at hun jobber med Araksa og var med å utvikle akkurat denne teen. Dette er for oss et stort kvalitetsstempel og gjør at vi liker teen enda bedre. 

Håper dere liker den like godt som oss!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *