Hvilken te skal jeg velge?

Er du ny i teens verden, og usikker på hvor du skal starte? Alle våre teer kommer fra teplanten, men det er et hav av ulike smaker og nyanser mellom de ulike typene te. Sjekk gjerne ut våre introduksjonspakker, eller les mer om de ulike typene te her, og bli inspirert til å prøve ut noe nytt i dag! .

Velg hvilken te du vil lese mer om, eller scroll nedover

Hvit te lages som regel av veldig unge teblader. Hvit te er den teen som er minst etterbehandlet etter plukking. “Hvit” viser til de små hårene som finnes på unge teskudd, på samme måte som dunet på gåsunger. Denne typen te er den teen som gjennomgår minst etterbehandling, og derfor bevares også ofte dette fine dunet på tebladene.

Hva smaker hvit te?

Hvit te har ofte en sterk sødme, og kan ofte ha et nektar eller honning-preg. Hvis du misliker det vegetale preget som grønn te har, er dette en te du burde teste ut!

Hvilken hvit te burde jeg starte med?

Vi anbefaler deg å prøve Satemwa Gevir.  Dette er en hvit te litt utenom det vanlige. Istedenfor blader er den nemlig laget utelukkende av stilkene på teplanten. Det gir den et naturlig lavt innhold av koffein, samt en nektarlignende sødme. 

Grønn te varmebehandles raskt etter innhøstning for å hindre oksidering. Dette gjør at teen bevarer den grønne fargen sin. Kinesisk grønn te stekes gjerne i store woker, mens japanske dampes. Dette gir to ulike smaksprofiler på japansk og kinesisk te. Les gjerne vårt blogginnlegg om hva grønn te er.

Hva smaker grønn te?

Grønn te har ofte mer vegetale toner. Japanske grønne teer har ofte et sterkt umamipreg, og noter av hav og sjøgress, mens kinesiske grønne teer ofte har mer ristede noter, med innslag av nøtter, og mineralpreg.

Har du opplevd at grønn te smaker bittert? Det kan enten være at teen du har fått servert ikke har vært av den beste kvaliteten, eller så kan det rett og slett være at den er trukket feil! Reduser på både bryggetid og temperatur, så får du et brygg med mindre bitterhet!

Hvilken grønn te burde jeg starte med?

Vi anbefaler deg å prøve Huang Shan Mao Feng, en herlig vårinnhøstning fra Kina. Teen er frisk og søt, med hint av brokkolini og fyldig tekstur. 

Er du mer nysgjerrig på grønn te fra Japan kan vi anbefale Kagoshima Kabusecha. Dette er en grønn te som har blitt skyggelagt før innhøstning, noe som gir den en ekstra kraftig umami-smak. 

Oolong ligger mellom grønn te, og sort te på oksideringsspekteret. Lett oksiderte oolonger ligger nærmere grønne teer i smak, mens kraftigere oksiderte oolonger ligger nærmere sorte teer. Hvor kraftig teen er ristet vil også påvirke smaken av teen. Oolonger er gjerne blant de mest aromatiske teene, så her er det absolutt verdt å ta seg tid til ikke bare å smake på teen, men også lukte på innsiden av lokket på tekannen, eller bunnen av tekoppen for virkelig å nyte det fulle spekteret av teen.

Hva smaker oolong?

Oolong kan variere sterkt, avhengig av om de er lett eller hardt ristet, og om de er lett eller kraftig oksidert. Typisk for lette oolonger er at de har floral smaksnoter. Enkelte oolonger kan også ha noter som smør, fløtekarameller og småkaker. Kraftig oksiderte oolonger har gjerne noter av ristet brød, ristede nøtter og kakao. 

Hvilken oolong burde jeg starte med?

For en lett oksidert oolong anbefaler vi Tie Guan Yin. Med sine tydelige florale noter, og lang ettersmak er den et godt eksempel på hva oolongenes verden har å by på.

Dan Cong er en god intoduksjon til kraftig oksidert oolong. Den har en floral duft, og kraftig og kompleks smak med innslag av muskat og fersken.

Sort te er kanskje en av de mest populære tetypene i Europa. Etter plukking knas bladene, slik at en oksideringsprosess starter. Sort te får oksidere fullt ut, og det er det som gir den det mørke farge og kraftige smak. Bladene trenger dog ikke å være helt mørke, for eksempel er Dian Hong Jin Ya gylden og fin, og dette er faktisk et kvalitetsstempel. Vårinnhøstninger, slik som Himalaya Aprikosblomst er også gjerne behandlet litt mer forsiktig, og vil være grønnere både i smak og utseende. 

Hva smaker sort te?

De ulike sorte teene kan variere stort. Noen vanlige smaksnoter i sort te er for eksempel malt, kakao og honning.

Hvilken sort te burde jeg starte med?

Dian Hong Gong Fu er en klassisk sort te fra Yunnan. Rund sødme, med innslag av mahogny, tobakk og malt.

Fermentert te

Fermentert te er den typen te som kanskje er minst kjent her i vesten. Mest kjent av de ulike typene fermentert te er kanskje pu’er. Denne deles gjerne inn i to ulike hovedgrupper, sheng(raw) pu’er, og shu(cooked) pu’er. Sheng pu’er, eller den “rå” pu’er-en har mange likhetstrekk med hvit te i måten den blir prosessert på, denne teen lagres gjerne over mange år for å få frem sitt fulle potensiale. Du kan lære mer om fermentert te, og de ulike typene i vårt blogginnlegg om fermentert te.

Hva smaker fermentert te?

Rå og kunstig fermentert te vil ha to veldig forskjellig smaksprofil. Alderen, og hvor den har vært lagret vil også påvirke smaken på den rå kraftig. Når den er ung kan den være bitter og mineralsk, mens den senere går over til en jordaktig dybde.

Kunstig fermenterte teer derimot vil ofte ha mer sødme, og mangle mineraliteten. De kan ha et kraftig jordpreg, og brygget er ofte veldig mørkt.

Hvilken fermentert te burde jeg starte med?

Satemwa Mørk er en fermentert te fra Malawi. Den er laget på samme måte som shu pu’er, men har en helt unik smak. Til tross for et intens mørkt brygg er smaken overraskende mild.

Vil du heller utforske de rå pu’erene kan vi anbefale deg Snøfjell. Dette er en sheng pu’er fra 2012. Den har fortsatt mye av den unge smaken med sterk mineralitet, men uten bitterheten som kan være i det helt unge teene.

Smakssatt te

Vårt hovedfokus ligger på ren te uten tilsetninger, vi har allikevel et par klassiske teer med smakstilsetninger.

Genmaicha er en japansk grønn te, tilsatt ristet ris. Vår genmaicha har et høyere innhold ris enn vanlig, men til gjengjeld har den også ichibancha, vårinnhøstning av premium-kvalitet. Risen er også varsomt ristet, noe man kan se ved at den ikke inneholder puffede riskorn slik som mange komersielle genmaichaer har. Resultatet er en balansert te med fyldig god smak som passer utmerket til f.eks sushi og annen japansk mat. 

Jasminperler er grønn te som har fått smak fra jasminblomster. Teen og jasminblomstene legges sammen, før jasminblomstene fjernes. Denne prosessen gjentas flere ganger. Mange rimeligere jasminteer har fortsatt jasminblomstene med i sluttproduktet, dette vil ofte føre til et bittert brygg. Våre jasminperler har derimot en krafitg jasminsmak, samtidig uten bitterhet. 

Annapoorna chai masala er en indisk sort te, tilsatt indiske krydder som minner om typiske julekrydder. Denne teen smaker utmerket alene, og ypperlig sammen med melk i en chai latte.

Matcha

Matcha er en underkategori av japansk grønn te, som er såpass spesiell at den gjerne stiller litt på sidelinjen.

Normalt sett trekker man tebladene i vann, og drikker et avtrekk av vannet. Matcha er derimot et finmalt pulver man blander ut med vann. Dette gjør at teen får en helt egen både tekstur og smak. Det finnes flere måter å tilberede matcha på, de tradisjonelle er usucha og koicha (tynn og tykk te), men den kan også brukes i for eksempel is-matcha eller matcha-latte.

En annen ting som skiller matcha fra mange andre grønne teer er skyggeleggingen under vekstfasen. De siste ukene før innhøstningen bygges reisverk over teplantene som dekkes med halmstrå. Denne skyggen gjør at teplanten øker klorofyll-nivåene og blir mørkere grønn, og at den øker konsentrasjonen av l-theanin. Resultatet er blant annet en sterkere umami og sødme i teen. 

Hvilken matcha skal jeg starte med?

Vi anbefaler at du starter med Gamle Ørn. Dette er en matcha av høy kvalitet som egner seg godt til tynn te, og også matcha-latte om du foretrekker det. Den har mye sødme, og en behagelig mild smak.

 

Hvordan skal jeg tilberede teen?

All teen vår kommer med våre anbefalinger til hvor lenge du skal trekke den, og hvilken temperatur vannet bør være for å få et optimalt brygg. Du kan lese mer om ulike bryggemtoder i våre bryggeguider. 

For et optimalt brygg er så klart utstyret viktig, vi anbefaler at du lar teen få så mye rom som mulig, slik at bladene får folde seg helt ut, og frigjøre mest mulig smak. Har du ikke en tekanne med innebygd sil kan vi for eksempel anbefale våre tefiltre. En hendig måte å brygge te på hvis du er på farten, eller på kontoret er i en av våre teflasker. Skal du gi bort te i gave, men er helt rådvill hvor du skal begynne er også våre gavekort et godt tips. Sjekk gjerne ut mer teutstyr her.